Coronavirusul a înspăimântat lumea întreagă. În Țara Marelui Zid au murit până acum 259 de oameni, dar numărul persoanelor contaminate în China se ridică la peste 11.000. Au apărut cazuri de îmbolnăvire în peste 20 de țări.
La 3 ore cu trenul de mare viteză
Un român a reușit să plece la timp din China, iar acum nu se mai poate întoarce acolo pentru a-și continua serviciul. Ploieșteanul Florin Pârvu, 44 de ani, este antrenor principal la echipa Under 19 a celor de la Henan Jianye. De fapt, are acest job de 3 ani, aceasta după ce-a fost fotbalist în această țară, dar și selecționer al provinciei.
Traficul chiar e imposibil în orașele de acolo. Eu stau în Zhengzhou, oraș de 10 milioane de locuitori. Dar sunt și autostrăzi, și căi de acces supraetajate. Gândește-te că la noi, acolo, sunt 5 milioane de mașini și ceva mai multe biciclete. Dar e o organizare peste București.
Florin Pârvu
Prahoveanul a povestit din orașul natal, pentru Libertatea, ce informații are din țara în care muncește, fără să știe când se va putea întoarce acolo.
„Am terminat un prim stagiu de pregătire în China, după care m-am întors în România pe 23-24 ianuarie, chiar înaintea Anului Nou chinezesc. Și acum s-a închis tot. Nu mai intră nimeni, nu mai iese nimeni. Noi trebuia să mergem în Thailanda, într-un cantonament, dar s-a anulat. A rămas să fim anunțați, ni s-a spus că după 5 sau după 10 februarie. Eu sunt în provincia Henan, unde sunt vreo sută de milioane de locuitori. S-au depistat câteva cazuri, dar nu e ceva foarte grav. Prăpăd a fost la Wuhan, orașul principal din provincia Hubei. Wuhan este un important nod de legătură pentru întreaga Chină. Sunt 10-11 milioane de oameni închiși în acel oraș. Vor să prevină, sunt atenți la fiecare mișcare. Wuhan e cam la 3 ore distanță de orașul meu, Zhengzhou, de mers cu trenul de mare viteză. Nu suntem chiar foarte aproape”, a comentat Pârvu.
”Nu mi-e teamă, asta e viața””
”S-a anulat startul campionatului primei divizii, pe 23 februarie, apoi și debutul sezonului la juniorii, trebuia să începem pe 5 martie. Ni s-a transmis că vom fi informați de la club de momentul în care ne putem întoarce, în funcție de cum va evolua situația. Nu se mai antrenează nimeni pe acolo.” spune antrenorul.
”Am înțeles că în orașul nostru nu au fost mulți morți, iar lumea nu este încă panicată. Acolo, la Wuhan, situația e critică. Nu mi-e teamă, asta e viața!”, a mai povestit ploieșteanul.
Specialiștii au anunțat că virusul 2019-nCoV ar fi mai agresiv decât SARS și ar putea lua mai multe vieți decât a luat acesta în 2003 (un total de 774, din care 349 în China). Un scenariu terifiant ce devine tot mai real. Autoritățile americane a anunțat că interzic accesul în SUA al persoanelor care au călătorit în China, cu excepția cetățenilor americani și a rudelor acestora. Iar Australia a adoptat la rândul ei aceeași măsură.
Înțeleg foarte mult din ce vorbesc ei. Mă descurc în oraș fără translator. Cu scrisul mi-e foarte greu. Dacă văd reclame sau chestiile legate de fotbal recunosc cuvinte, expresii. Mă mai folosesc de limba engleză, de mâini, dar mă ajut de chineză cel mai mult când vreau să transmit o idee, cu o anumită tonalitate.
Florin Pârvu:
Chinezii au trenuri de mare viteză între orașe, 450 km/h, iar noi stăm cu trenuri care merg precum căruța, vara, când e cald. China e cu autostrăzi supraetajate în orașe, cu investiții masive în orice domeniu, nu doar în sport.
Florin Pârvu:
Foto principală: Profimedia