25 februarie 2022, vama Siret, județul Suceava: Odată cu invazia trupelor rusești în Ucraina, femei și copii au fugit din calea războiului, peste graniță, de multe ori doar cu un bagaj de mână. Peste 80.000 de ucraineni au rămas în România, în 2022.
Aproape 20.000 de persoane au trecut granița din Ucraina în România în primele două zile de la războiul declanșat de Rusia. Printre refugiați s-au aflat și mulți copii.
Organizații umanitare, autorități ale statului, dar și numeroși cetățeni au venit în sprijinul refugiaților din Ucraina care au trecut granița în țara noastră, încă din primele zile de război.
Februarie 2022, Gara de Nord, București. În perioada imediat următoare declanșării războiului din Ucraina, numeroși cetățeni au tranzitat România în drum spre țările lor de origine sau spre rudele aflate în Vest. Printre aceștia s-au regăsit și sute de studenți din Nigeria care studiau în Ucraina.
Martie 2022, cămin studențesc la Universitatea Dunărea de Jos, Galați: Câteva sute de refugiați ucraineni au fost cazați în cămine studențești din Galați. Pe peretele dintr-o cameră de cămin este desenată harta lumii. Trei fetițe caută să localizeze Ucraina și România.
Martie 2022, vama Isaccea, Tulcea. Ninsoare, ger și viscol au îndurat unii refugiați în fuga lor de război. Au trecut Dunărea cu bacul. În vamă la Isaccea au primit de la voluntari pături, mănuși și ceai cald.
Martie 2022, Gara de Nord, București. Dramele produse de invazia rusă se întind mult peste granițele Ucrainei. Sute de azeri au plecat din Ucraina de frica războiului. În drumul lor spre Azerbaidjan, au tranzitat Republica Moldova și România.
Discriminarea nu dispare pe timp de război. Cetățeni romi săraci din Ucraina, sosiți la București, în Gara de Nord, au fost tratați diferit față de alți refugiați ucraineni.
În criza refugiaților, o resursă prețioasă a fost cea a traducătorilor. Mulți dintre ei au venit voluntar în Gara de Nord, din București. Au ajutat refugiații ucraineni cu traduceri, cu încurajări și îmbrățișări.
Martie 2022, Clubul sportiv Dunărea, Galați. 25 de copii ucraineni refugiați au putut continua antrenamentele de hochei la un club sportiv din Galați.
Martie 2022, Ambasada Rusiei, București. Refugiați ucraineni și cetățeni români au protestat în fața Ambasadei Rusiei, împotriva invaziei din Ucraina.
Martie 2022, Centrul Odesa al asociației Carusel, București. Milioane de ucraineni de toate vârstele au plecat din țara lor de teama războiului. Incertitudinea planează asupra vieții lor, mai ales pentru cei vârstnici. Lor le este foarte greu să-și facă planuri de viitor.
Aprilie 2022, Biserica Sf. Petru Movilă, București. La o biserică din sectorul 6 s-a auzit de sute de ori „Hrestos voskres!”, adică „Hristos a înviat!”. Biserica a fost neîncăpătoare, iar curtea plină. Refugiați ucraineni care locuiesc în București au venit la slujba de Paște, care s-a ținut în limba ucraineană.
Mai 2022, București. Anastasia locuiește la București împreună cu cei doi copii ai ei. Lucrează la Poșta Română și traduce pentru refugiații ucraineni. Și ea este tot refugiată. Frica războiului a fost mai puternică decât teama de a-și construi o viață nouă într-o altă țară, departe de soțul ei.
Decembrie 2022, Universitatea de Muzică, București. În preajma Sărbătorilor de iarnă, la Universitatea de Muzică din București a avut loc un concert de colinde românești și ucrainene. 20 de colinde au creat pentru două sute de români și ucraineni de toate vârstele o atmosferă de bucurie și solidaritate.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!