Oamenii de știință s-au așteptat la acest anunț, după ce recordurile climatice au fost doborâte în mod repetat. Din iunie, fiecare lună a fost cea mai tare din lume înregistrată în comparație cu aceeași perioadă din anii precedenți. Temperaturile de la suprafața mării au depășit, de asemenea, maximele anterioare, notează Reuters.
Temperatura medie pe plan global în 2023 a fost cel mai probabil cea mai mare din ultimii 100.000 de ani, potrivit datelor Copernicus.
În medie, în 2023, planeta era cu 1,48 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială 1850-1900, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară industrială.
„Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că (2023) a doborât recordurile, ci și cantitatea cu care a depășit recordurile anterioare”, a spus Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University.
Legătura dintre temperaturile record și El Nino
În peste 200 de zile s-a înregistrat un nou record de temperatură zilnică la nivel global pentru această perioadă a anului, potrivit analizei BBC a datelor Copernicus.
Această creștere recentă a temperaturilor este legată în principal de trecerea rapidă la condițiile El Nino, care a avut loc pe lângă încălzirea pe termen lung cauzată de om.
El Nino este un eveniment natural în care apele de suprafață mai calde din Oceanul Pacific de Est eliberează căldură suplimentară în atmosferă.
2024, posibil mai cald decât 2023
Anul 2024 ar putea fi mai cald decât 2023, deoarece o parte din căldura record de la suprafața oceanului va scăpa în atmosferă, deși comportamentul „ciudat” al actualului El Niño înseamnă că este greu de stabilit, a explicat Zeke Hausfather, un cercetător în domeniul climei la Berkeley Earth, o organizație științifică din SUA.
Expertul ridică posibilitatea ca anul 2024 să depășească pentru prima dată pragul cheie de încălzire de 1,5 grade Celsius pe parcursul întregului an calendaristic, potrivit Oficiului Meteorologic al Marii Britanii.