Avertismentele vin după ce, în această săptămână temperatura medie zilnică a planetei a atins valori nemaiîntâlnite în datele înregistrate de două agenții climatice din SUA și Europa. Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie, la nivel global a fost doborât de trei ori, inițial pe 3 iulie, apoi pe 4 iulie și, din nou, pe 6 iulie.

Specialiștii admit că înregistrările se bazează pe date care datează doar de la jumătatea secolului al XX-lea, dar spun că acestea sunt „aproape sigur” cele mai calde zile pe care le-a înregistrat planeta pe o perioadă mult mai lungă de timp, „probabil de cel puțin 100.000 de ani”, după cum afirmă Jennifer Francis, cercetător principal la Woodwell Climate Research Center.

Valori „fără precedent” au fost înregistrate și în oceane, valorile de la suprafață atingând luna trecută niveluri record pentru luna iunie. În unele părți ale Atlanticului de Nord temperaturile le-au depășit cu până la 5 grade Celsius pe cele obișnuite.

De asemenea, în Antarctica, temperaturile sunt mult peste cele medii pentru această perioadă a anului, iar gheața marină a scăzut la niveluri record, situație despre care oamenii de știință spun că are legătură încălzirea apelor din largul oceanelor Indian, Pacific și Atlantic.

Lumea „pășește pe un teritoriu necunoscut. Nu am mai văzut așa ceva în viața noastră”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european Copernicus, pentru CNN.

Experții care avertizează că aceste creșteri de temperatură sunt alarmante, nu sunt totuși surprinși de fenomen pentru că „este exact ceea ce ne așteptam să vedem de mult timp”, a precizat Jennifer Francis.

Cum se explică recentele creșteri bruște de temperatură

Situația cu care se confruntă lumea în acest moment este un efect al încălzirii globale combinat cu fenomenul climatic El Niño – a cărui apariție a fost confirmată oficial miercuri de Organizația Meteorologică Mondială.

Concret, pe măsură ce lumea arde combustibili fosili și generează poluare care încălzește planeta, temperaturile globale cresc în mod constant. Acest lucru duce la valuri de căldură mai intense, alături de o serie de alte efecte, cum ar fi fenomene meteorologice mai extreme, precum topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării.

„Așadar, avem o lume caldă în mod natural, plus semnalul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice”, explică Friederike Otto, lector superior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie.

Dacă temperaturile record ar fi fost de așteptat, amploarea cu care au fost depășite unele dintre ele i-a luat prin surprindere pe unii oameni de știință, mai notează CNN.

Faptul că luna iunie a acestui an a fost cu o jumătate de grad mai caldă decât o lună iunie obișnuită „este pur și simplu extraordinar” pentru un record de temperatură globală, a declarat Buontempo. Asta pentru că în mod normal, aceste recorduri – care sunt medii ale temperaturilor din întreaga lume pentru o lună – sunt depășite cu o zecime sau chiar o sutime de grad.

„Ne așteptam să vedem valuri de căldură, inundații și secete din ce în ce mai frecvent în întreaga lume. Dar intensitatea unora dintre aceste evenimente este puțin surprinzătoare”, a spus și Peter Stott, cercetător științific în domeniul atribuirii climei la Met Office din Marea Britanie.

Stott vorbește astfel despre „o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că schimbările climatice nu sunt chiar atât de liniare pe cât am fi crezut”. De aceea, cercetătorii încearcă să stabilească dacă și modelele meteorologice se schimbă.

2023 poate fi cel mai călduros an înregistrat până acum

În acest context, unii oameni de știință cred că sunt șanse mari ca 2023 să devină cel mai cald an înregistrat vreodată.

Din punct de vedere istoric, recordurile de căldură la nivel global tind să fie doborâte în anii în care apare fenomenul El Niño, iar actualul record, 2016, a coincis cu un El Niño puternic.

În luna mai, o analiză Berkeley Earth a estimat la 54% șansele ca acest an să fie cel mai cald înregistrat până acum și, în condițiile în care luna trecută s-a dovedit a fi cea mai caldă lună iunie consemnată vreodată, acest procent va crește, spune Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth.

Recordurile sunt modul în care lumea ține evidența crizei climatice, însă unii experți subliniază că prin atenția acordată acestor cifre se poate pierde din vedere că ele sunt legate de pericole reale pentru oameni precum valurile de căldură, inundațiile și secetele tot mai frecvente, mai severe și mai persistente.

Aceste recorduri de căldură nu sunt cifre interesante. Ele înseamnă că oamenii și ecosistemele mor, că oamenii își pierd mijloacele de trai, că terenurile agricole vor fi inutilizabile.

Friederike Otto, lector la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie:

Deja, în acest an, vremea extremă a afectat multe zone ale lumii.

Valuri de căldură din America până în India

La sfârșitul lui iunie, Texasul și sudul SUA au fost sufocate de un val de căldură. În Mexicul vecin, cel puțin 112 oameni au murit din cauza temperaturilor extreme între martie și sfârșitul lunii trecute.

De asemenea, China se confruntă de câteva luni cu canicula, înegistrând în aceste zile temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

O situație similară este și în nordul Indiei, în timp ce aproape o jumătate de milion de locuitori din nord-estul țării au fost afectați de inundații puternice și alunecări de teren soldate cu victime.

„Toate aceste tipuri de evenimente extreme sunt absolut în concordanță cu ceea ce ne așteptăm să vedem că se întâmplă mai des, pe măsură ce continuăm să încălzim globul”, a declarat Francis.

Și pe măsură ce El Niño se intensifică, este probabil să apară tot mai multe fenomene meteo extreme, inclusiv iarna, când El Niño are cea mai mare influență asupra vremii din emisfera nordică, adaugă specialista.

Timp de decenii, oamenii de știință au avertizat asupra a ceea ce se va întâmpla cu temperaturile globale dacă lumea nu va reuși să renunțe la obiceiul folosirii combustibililor fosili și să limiteze poluarea care încălzește planeta. Dar nu au fost ascultați, spune Peter Stott.

„Doar o avanpremieră a ceea ce s-ar putea întâmpla”

El avertizează că fenomenul schimbărilor climatice „va continua să se înrăutățească din ce în ce mai mult și să devină din ce în ce mai extrem. Deci ceea ce vedem acum este doar o avanpremieră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă eforturile de reducere a emisiilor nu vor avea succes”.

Friederike Otto crede că singurul aspect pozitiv ar putea fi faptul că aceste date ajută la tragerea unor semnale de alarmă și ar putea convinge oamenii să facă presiuni asupra liderilor politici pentru a lua măsuri pentru că „acest lucru se întâmplă cu adevărat și că este foarte periculos”.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News