Luna trecută a depășit cu mult recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.
„Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „foarte extremă”.
Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.
La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o definește ca fiind perioada preindustrială.
Recordul din octombrie înseamnă că 2023 va fi „aproape sigur” cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 – un alt an El Nino.
Setul de date Copernicus datează din 1940. „Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani”, a declarat Burgess.
Datele pe termen mai lung ale IPCC, panelul științific al ONU privind clima, includ citiri din surse precum calote de gheață, inele de copaci și depozite de corali.
Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depășit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.
DanCraciunescu • 02.12.2023, 10:01
Stim spre ce ne indreptam... se pare ca nu ne pasa de urmasi.. doar castigul imediat