Suntem pe locul 6 la viţa-de-vie
Chiar dacă producţia de vin va fi uşor mai mică per total decât cea de anul trecut, calitatea vinului va fi deosebit de bună. “Seceta pedologică instalată va creşte calitatea vinului şi ne va ajuta să devenim jucători importanţi pe această piaţă. În acest moment suntem pe locul 6 în Europa, ca suprafaţă cultivată cu vii, şi pe locul 10, ca producţie.
Conform datelor actuale, în 2015 vom produce cu 25% mai mult vin de foarte bună calitate, faţă de anul trecut, lucru care ne va propulsa în elita producătorilor mondiali”, ne-a spus Emil Dumitru (foto), director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole. El ne-a mai explicat că în câţiva ani vor intra pe rod 33.000 de hectare de vii plantate recent cu viţă nobilă, şi atunci vom sta foarte bine la export”.
În mod straniu, viile de zaibăr nu au făcut rod
Micii producători din Lunca Dunării se plâng că de câţiva ani viile de zaibăr, un hibrid pe care marii viticultori nu îl folosesc, nu mai produc nimic. “De patru ani viţa de zaibăr nu a făcut rod şi am tăiat-o. Mă gândesc să nu fie de vină poluarea de la combinatele din Turnu Măgurele şi din Bulgaria, că şi roşiile se înnegresc şi cad înainte de coacere”, ne-a spus Ionel G. din comuna Fântânele, judeţul Teleorman. De o recoltă proastă în viile micilor fermieri s-au plâns şi primarul celebrului oraş doljan Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, dar şi Elena Cristea, proprietar de vii în celebra zonă dobrogeană Niculiţel. “Boabele se usucă pur şi simplu, nu ştim de ce… O să bem bere şi gata!”, a făcut haz de necaz femeia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro