Practic, este vorba despre fostul impozit forfetar, care ar urma să se aplice, conform documentului, pentru hotelurile, barurile şi restaurantele cu o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic sau egal cu 250, explică avocatnet.ro.
Potrivit proiectului de lege, contribuabilii vor trebui să aibă înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
5510-,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
5520-,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;
5590-,,Alte servicii de cazare”;
5610-,,Restaurante”;
5621-,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
5629-,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
5630-,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.
De asemenea, contribuabilii vor trebui să realizeze, conform datelor din situaţiile financiare anuale/ raportările contabile anuale, o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro, echivalentul în lei.
O altă condiţie care trebuie îndeplinită este ca persoanele juridice să aiba o pondere, în total venituri, de peste 70%, a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate anterior.
Impozitul ar putea fi calculat diferit pentru fiecare dintre cele patru domenii, inclusiv în funcție de zona unde se desfășoară activitatea. O afacere din centrul Bucureștiului va plăti mai mult decât una de la periferie sau dintr-un alt oraș.