Tradiții și obiceiuri de Revelion în Spania și Portugalia
Spaniolii au obiceiul ca atunci când ceasul bate ora 12 la miezul nopții să mănânce câte o boabă de strugure pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului care urmează și să-și pună câte o dorință.
Această tradiție spune că în funcție de cât de dulce este boaba respectivă așa va fi și luna respectivă. Dacă strugurele este dulce, atunci va fi o lună bună, iar dacă va fi acru va fi o lună dificilă.
Portughezii au și ei un obicei similar, dar în loc de struguri mănâncă smochine.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Grecia
Grecii pun în fiecare noapte de Anul Nou pe masă o prăjitură numită „vassilopitta”. In interiorul acesteia se ascunde o monedă.
Fiecare dintre cei prezenți la masa de Revelion primește câte o bucată de prăjitură, iar cel care găsește moneda va avea noroc tot anul.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Belgia
Belgienii au și ei un obicei culinar pentru noaptea dintre ani.
La masa de Anul Nou, la miezul nopții se servește o mâncare tradițională din varză murată și cârnați. Sub farfurie, gazda așază câte o monedă, iar fiecare dintre cei care mănâncă trebuie să aibă la ei o monedă, fie în buzunar fie în mână.
În acest fel, belgienii urmăresc să aibă bani și belșug pe tot parcursul anului nou.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Scoția
Scoțienii consideră prima persoană care intră în casă de Revelion trebuie să fie bărbat. Dacă acesta are părul închis la culoare și aduce cu el un cadou atunci familia respectivă va avea noroc tot anul.
Dacă va intra o femeie sau un bărbat cu părul deschis la culoare atunci va fi mult ghinion în casă.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în America Latină
În mai multe țări de pe continentul sud-american sau din Caraibe hainele purtate de fiecare persoană în noaptea de Revelion sunt un semn pentru anul care vine.
Astfel, cei care poartă galben vor avea parte de mulți bani, iar cei care poartă roșu vor avea noroc în dragoste.
În Brazilia, oamenii poartă în noaptea dintre ani lenjerie intimă cât mai colorată pentru a atrage norocul și dragostea.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Rusia
Rușii obișnuiesc să deschidă ușile și ferestrele la miezul nopții pentru a permite Anului Nou să intre în casă.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Italia
Italienii aruncă în noaptea dintre ani obiecte vechi pe fereastră. Acest gest simbolizează încheierea anului.
Obiceiul este tot mai rar, însă, din cauza pericolului la care sunt supuși trecătorii. Aceștia riscă să fie răniți de obiectele aruncate.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Belarus
În Belarus se crede că femeile nemăritate pot afla în noaptea dintre ani dacă se vor mărita. Ele ies în curte cu boabe de porumb în curte și încearcă să ademenească un cocoș.
Cele la care va veni cocoșul îți vor găsi sortitul în anul care urmează, în timp ce celalte vor mai avea de așteptat încă un an.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Danemarca
Danezii obișnuiesc să spargă farfurii în ușile vecinilor pentru a aduce noroc. Familiile care au cele mai multe cioburi pe preșul de la intrare va avea parte de un an nou plin de belșug și boroc.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Irlanda
Fetele singure din Irlanda își așază vâsc sub pernă în noaptea dintre ani ca să-și găsească adevărata dragoste.
De altfel, vâscul este un element des folosit în tradițiile de Revelion ale culturilor britanice și irlandeze, preluate și de americani.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Filipine
Filipinezii poată în noaptea de Revelion haine cu buline și mănâncă preparatele culinare cu forme rotunde deoarece această formă amintește de monede și prin urmare le va aduce prosperitate în noul an.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Israel
Pentru evrei, Anul Nou, numit Rosh Hashanah, este un moment sacru, când se face un bilanț al anului care a trecut și se iau decizii de a nu se repeta lucrurile rele și de a face mai mult bine.
În sinagogi au lor ceremonii speciale unde se cântă la shofar, un instrument special.
Cu această ocazie copiii din familiile de evrei primesc haine noi și pe masă se pun fructe și produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în India
Indienii din fiecare regiune sărbătoresc diferit Anul Nou. De exemplu, în Bengalul de Vest, bărbații se împodobesc cu flori, pe care le colorează în roşu, roz, violet sau alb, iar femeile poartă culoara galben, simbol al primăverii.
În regiunile din sudul Indiei, copiii primesc din partea mamei cutii speciale în care se află mâncare, flori și cadouri. Ei sunt duși de mamele lor legați la ochi până la cutia cu daruri în dimineața Anului Nou.
În statele din India Centrală, clădirile se împodobesc cu steaguri portocalii în noaptea de Anul Nou.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Vietnam
Vietnamezii numesc Anul Nou „Tet Nguyen Dan” sau mai simplu ”Tet” și cred că zeul fiecărei locuințe iese și se duce la cer pentru a spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut.
Potrivit tradiției, zeul călătorește pe spinarea unui crap, iar pentru a-l ajuta, vietnamezii cumpără în această zi un astfel de pește viu și îi dau drumul într-un râu.
Tradiții și obiceiuri de Revelion în Japonia
Japonezii se pregătesc pentru venirea Anului Nou timp de o săptămână. Obișnuiesc să curețe foarte bine casa, își plătesc toate datoriile și încearcă să rezolve neînțelegerile și certurile pe care le-au avut de-a lungul anului.
Anul Nou, numit ”Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii și cu această ocazie organizează ”petreceri de uitat anul” sau ”Bonenkai”.
Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi sake şi pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunţă trecerea în noul an.
Potrivit tradiției, 108 este numărul păcatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul şi purificarea sufletelor.
În prima zi a anului nou, copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru și adulții își scriu scrisori cu dorințele pentru anul care tocmai a început.
Citește și: FOTO | Un tată și-a cumpărat șase bilete de avion pentru a petrece Crăciunul alături de fiica lui stewardesă