Primul an al mandatului lui Joe Biden la Casa Albă nu arată deloc bine, iar sondajele confirmă acest lucru.

După ce a câștigat cele mai multe voturi obținute vreodată de un candidat prezidențial american, democratul a devenit unul dintre cei mai nepopulari președinți.

Mare parte dintre proiectele sale majore sunt blocate în Congres, împiedicate de republicani, dar și de membrii propriului partid.

Coronavirusul pare iarăși scăpat de sub control, iar numărul spitalizărilor a crescut, în vreme ce Curtea Supremă a respins mandatul care impunea marilor companii să ceară angajaților vaccinarea sau testarea.

Inflația se apropie de un prag record pentru ultimii 40 de ani.

Iar tratativele diplomatice cu Rusia nu au reușit deocamdată să detensioneze situația de criză de la granița Ucrainei, care poate degenera în orice moment într-un război.

Timp de luni bune, nivelul de aprobare pentru politicile lui Biden a stagnat undeva aproape de 40%, cu o medie de 42%.

Un sondaj recent Quinnipiac a calculat o rată de aprobare șocantă de doar 33%, dar Casa Albă a respins rezultatul ca pe o anomalie.

Chiar și așa, dintre predecesorii lui Biden din istoria modernă a SUA, doar Trump stătea mai prost în acest moment al mandatului.

Lipsa de popularitate a lui Biden ține de mai mulți factori, spun analiștii citați de The Guardian. Cât de mult depind aceștia de acțiunile directe ale lui Biden este greu de spus.

Pandemie și oboseală

Biden a venit la Casa Albă cu ambiții mari, promițând să gestioneze eficient pandemia și să scoată țara din coșmarul diviziunilor politice și sociale existente pe aproape orice temă.

După un an de mandat însă, SUA sunt încă afectate de criza sanitară, țara este în continuare divizată, iar Partidul Republican crede în continuare în ideea că Donald Trump a câștigat, de fapt, alegerile. Rănile nu par vindecate.

„De fiecare dată când un președinte dezamăgește așteptările, asta e o problemă”, spune pentru cotidianul britanic Bill Galston, expert la Brookings Institution, fost consilier la Casa Albă în timpul administrației Bill Clinton.

Galston explică și că administrația „nu a făcut o treabă bună în satisfacerea așteptărilor” privind pandemia. În iulie, Biden a fost aproape gata de a anunța o victorie în fața virusului, numai pentru a fi contrazis odată cu sosirea variantei Delta.

Acum, pe fondul noului val generat de varianta Omicron, președintele și echipa sa recalibrează strategia. Și discursul.

Popularitatea lui Biden, în cădere liberă în rândul tuturor segmentelor electorale: democrați, independenți, republicani Sursa: Gallup/The Guardian

Doctorul Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe pe tema COVID, a spus recent că Omicron ar putea infecta „aproape toată lumea”. Biden a admis și el că eradicarea virusului este improbabilă, dar că este încă posibilă gestionarea lui.

Sarah Longwell, o importantă strategă republicană, spune că a observat un declin al sprijinului pentru președinte în rândul americanilor. Când au fost întrebați ce notă i-ar da lui Biden, mulți alegători, inclusiv democrați, au dat C, D sau chiar F. Departe de nota maximă, care în sistemul de notare american este A.

Notele, spune Longwell, nu reflectă neapărat performanța lui Biden, pe care mulți îl susțin încă, ci o nemulțumire tot mai mare pe măsură ce pandemia intră în al treilea an, iar inflația crește.

„Există un element care nu ține neapărat de Joe Biden”, spune republicana, care se situează în tabăra anti-Trump din partid. „E pur și simplu o perioadă dificilă”, adaugă ea.

Și secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a încercat să acrediteze că lumea este mai degrabă obosită și într-o situație dificilă.

„Oamenii sunt obosiți în întreaga țară. (Pandemia) le afectează modul de viață, de muncă. Sunt îngrijorați pentru copiii lor. Înțelegem asta”, a spus ea.

„Președintele înțelege că pasul cel mai important pe care îl face este acela de a continua lupta pentru a aduce pandemia sub control și pentru a reduce costurile americanilor din țară”, a continuat Psaki.

Un sondaj al Monmouth University din decembrie a aflat că 60% dintre adulții americani se simt obosiți de schimbările pe care au fost nevoiți să le facă din cauza COVID.

Proporția celor care consideră că Biden gestionează bine pandemia a scăzut pentru prima dată sub 50%, la 46%, scrie CNN.

Dezastrul din Afganistan

Popularitatea lui Biden a început să scadă în momentul în care varianta Delta a început să se răspândească în țară, apoi a mai suferit o cădere bruscă în timpul retragerii haotice din Afganistan, când 13 militari au fost uciși într-un atentat terorist pe aeroportul din Kabul.

Deși majoritatea americanilor erau de acord cu retragerea din Afganistan, scenele disperate din Kabul, pe măsură ce talibanii preluau controlul țării, au afectat imaginea lui Biden de veteran și cunoscător al politicii externe care promisese că va restaura poziția SUA pe scena globală.

„Felul în care am plecat din Afganistan a lovit imaginea generală a președintelui, aceea de lider experimentat și competent, iar asta a avut un efect de durată”, spune Galston. Potrivit unui sondaj CBS dat publicității săptămâna aceasta, 62% dintre adulții americani dezaprobă felul în care Biden a gestionat situația din Afganistan.

Dincolo de asta, Biden a reluat relațiile bune cu aliații occidentali și a readus SUA în Acordul pentru Mediu de la Paris.

Dar lucrurile sunt complicate în continuare în relația cu Rusia și China. Sondajul CBS arată că 55% dintre americani dezaprobă felul în care președintele gestionează relația cu Rusia, iar 59% – relația cu China.

În fața unei înfrângeri severe

În mod istoric, alegătorii tind să pedepsească partidul președintelui la primele alegeri legislative – cele de la jumătate de termen, care vor avea loc în noiembrie anul acesta.

De data aceasta, înfrângerea democraților ar putea fi și mai severă decât de obicei, deoarece și președintele este lipsit de popularitate. Potrivit sondajelor Gallup, partidele președinților cu o rată de aprobare sub 50% pierd în general în jur de 37 de mandate în Camera Reprezentanților.

Deja unele victorii ale republicanilor în alegeri care au avut loc în Virginia și New Jersey au transmis un mesaj clar democraților. Rezultatele sugerează că pasiunea care a alimentat victoria lui Biden și cea a democraților la alegerile din 2020 s-a risipit cel puțin parțial.

Pesimismul alegătorilor este vizibil. De fapt, în ciuda campaniei de vaccinare și a sumelor masive alocate pentru americanii afectați de pandemie, cei mai mulți cetățeni se simt mai pesimiști în legătură cu criza sanitară decât se simțeau la începutul mandatului lui Biden, potrivit unui sondaj CBS News/YouGov.

Puțini alegători îi oferă credit lui Biden pentru susținerea unor investiții financiare uriașe în infrastructura țării sau pentru adoptarea American Rescue Plan, care a trimis cecuri americanilor loviți de pandemie.

„Este o situație ironică, în care politicile sunt mai populare decât politicienii, ceea ce este rar”, observă Celinda Lake, o strategă democrată.

Democrații mai au puțin timp la dispoziție pentru a schimba ceva în sondaje până la alegerile din toamnă, care ar putea oferi republicanilor majoritatea în Camera Reprezentanților și în Senat.

În următoarele luni, ei ar trebui să facă eforturi pentru a-și îndeplini promisiunile din campanie, adoptând pachete legislative importante, printre care planul „Build Back Better” – care include finanțare pentru asistența COVID-19, servicii sociale și infrastructură, pe lângă fondurile alocate pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice – reforma electorală care să consolideze dreptul la vot și reforma imigrației.

Dar este extrem de dificil.

Reforme întârziate

Luptele interne din Partidul Democrat pe tema planului Build Back Better (Reconstruim mai trainic) au transmis mesaje amestecate publicului, care nu mai înțelege atât de bine cât de folositor va fi el și de ce trebuie să coste atât de mult – aproape două trilioane de dolari.

Pachetul legislativ rămâne în așteptare, după ce senatorul democrat Joe Manchin, un moderat din Virginia de Vest, a anunțat că nu îl poate susține. Fără votul acestuia, partidul nu îl poate adopta.

În acest timp, alegătorii sunt tot mai dezamăgiți.

Timp de luni de zile, politicienii și activiștii democrați au atras atenția că președintele pierde sprijin în rândul mai multor segmente electorale cheie.

El pierde, spre exemplu, voturile alegătorilor tineri, care sunt nemulțumiți de lipsa de acțiune în domeniul combaterii efectelor schimbărilor climatice, al sănătății și al datoriei acumulate pentru studii.

Alegătorii hispanici și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Biden de a gestiona pandemia și economia, un mare semnal de alarmă.

Iar Biden și-a pierdut parțial și sprijinul alegătorilor afro-americani, care au fost decisivi pentru victoria sa în 2020, dar acum sunt dezamăgiți de lipsa progreselor în reforma electorală și a forțelor de poliție.

Într-o tentativă de a reseta cumva situația, Biden a susținut două discursuri mai ferme, în care a cerut Senatului să adopte legislația care ar consolida dreptul la vot și i-a atacat dur pe republicanii care se opun acestei legi.

Mulți democrați au salutat noua retorică mai aspră a lui Biden, dar unii activiști pentru drepturile omului au boicotat discursul din Atlanta, spre exemplu, pentru a-și exprima dezaprobarea față de lipsa unei susțineri mai ferme pentru această chestiune crucială.

Asta în condițiile în care legislaturile republicane din mai multe state au adoptat legi care restricționează dreptul la vot.

Deși nu toate variabilele sunt sub controlul lui Biden, Lake crede că există încă suficient timp pentru ca președintele și partidul să își crească șansele înainte de alegerile din noiembrie.

Lorella Praeli, co-președintă a grupului progresiv Community Change Action, insistă că Biden trebuie să le dovedească alegătorilor săi că face eforturi pentru a-și îndeplini promisiunile.

Ea îl îndeamnă pe liderul democrat să folosească orice instrument pe care îl are la îndemână pentru a reduce povara financiară a americanilor și pentru a susține în continuare reformele cruciale din domeniul electoral și al imigrației.

O țară profund divizată

Promisiunea lui Biden de a unifica într-un fel țara divizată are și mai puține șanse de reușită.

În ultimele 12 luni, tensiunile au escaladat și cele două tabere s-au confruntat pe tot felul de subiecte, unul major fiind cel al mandatelor de vaccinare.

Momente care aveau potențialul de a vindeca unele răni, precum condamnarea lui Derek Chauvin, polițistul vinovat pentru uciderea lui George Floyd, au fost îngropate de alte cazuri care au alimentat dezbaterea, scrie BBC.

Dosarul lui Kyle Rittenhouse, adolescentul achitat după ce a ucis doi oameni în timpul protestelor pe tema rasismului din Kenosha, Wisconsin, a fost unul dintre acestea din urmă.

Una dintre cele mai divizive teme, dreptul la avort, ar putea domina parte din dezbaterea de anul acesta, ținând cont că Curtea Supremă dominată de conservatori ar putea anula în cele din urmă celebra decizie de referință Roe v. Wade, care instituia dreptul la întrerupere de sarcină.

O analiză Pew Research Center din noiembrie a aflat că polarizarea politică rămâne dominantă și că republicanii și democrații găsesc puține puncte unde sunt de acord.

Americanii știu și ei asta. Un sondaj Associated Press-NORC de săptămâna trecută a arătat că doar 16% dintre adulți consideră că țara este într-o oarecare măsură unită. În jur de 43% spun că țara este într-o oarecare măsură divizată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News