România a intrat în pandemie în plină criză criză politică. Pe 5 februarie, primul guvern Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, cu voturile PSD în cea mai mare parte, după ce Executivul își angajase răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.
Guvernul Orban II
Potrivit planurilor liberalilor, jocul politic ar fi trebuit să ducă la alegeri anticipate. Socotelile politicienilor au fost date peste cap de criza sanitară provocată de răspândirea noului coronavirus.
Astfel, luna martie ne-a prins fără Executiv cu drepturi depline. Din cauza gravității situației, PSD a făcut un gest ce părea de necrezut: pe 14 martie a pus umărul la instalarea în funcție a Guvernului Orban 2.
Congresul PSD
Pe 22 august, era organizat primul mare eveniment politic din pandemie, în avanpremiera alegerilor locale: congresul PSD.
A fost cel mai apatic congres al PSD, partid care ne-a obișnuit cu excesul de forță afișată a evenimentelor sale.
Alegerile au fost cu final anunțat. Marcel Ciolacu a devenit președintele PSD cu drepturi depline, după ce îndeplinise interimar funcția de la retragerea Vioricăi Dăncilă.
Echipa politică s-a schimbat pe ici pe colo, iar unii dintre oamenii lui Liviu Dragnea au fost înlăturați.
Alegerile locale
În timpul campaniei electorale pentru alegerilor locale din 27 septembrie, mulți dintre politicieni au ignorat cea mai mare parte a restricțiilor impuse din cauza crizei sanitare.
Au fost echipe în stradă care au strâns semnături și au împărțit pliante, au existat mitinguri și au fost organizate evenimente electorale care au depășit regula de cel mult 100 de oameni, în aer liber.
După o carantină severă până în 15 mai, situația se mai relaxase în vară. Dar pe măsură ce ne apropiam de campanie, se vorbea din ce în ce mai intens de al doilea val.
La scurt timp după numărarea voturilor din urne, România asista la creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor și la sufocarea spitalelor și a secțiilor ATI. Inclusiv candidații și oamenii din staff-urile de campanie s-au îmbolnăvit pe capete.
Ziua Națională
1 Decembrie – Ziua Națională ne-a prins în cel mai prost moment al României de la începerea pandemiei. Parada militară de la Arcul de Triumf s-a anulat.
A fost cea mai scurtă ceremonie din istoria recentă – 15 minute. Au fost prezenți doar membrii Guvernului, ambasadori, politicieni și președintele Klaus Iohannis. Publicul nu a avut acces.
Șeful statului a rostit un discurs, singur, în fața pupitrului prezidențial, încadrat de Arcul de Triumf, oferind una dintre imaginile emblematice ale lui 2020.
Alegerile parlamentare
Deși au avut loc dezbateri intense privind oprtunitate organizarii scrutinului în plinăAlegerile parlamentare au avut loc la termen, pe 6 decembrie.
Rezultatul a fost sub cel scontat, pentru majoritatea partidelor cunoscute. PNL, sub scorul de la locale. USR-PLUS nu a repetat figura de la europarlamentare. Iar PSD, deși a ieșit învingător la scor, nu a reușit să puncteze decisiv.
Unele partide nu au mai intrat în Parlament – ALDE, Pro România, PMP.
Surpirza uriașă a reprezentat-o intrarea în Parlamentul cu un scor confortabil a unui partid nou – AUR. Nimeni nu îi observase ascensiunea, nimeni nu îl luase în calcul.
Din seara alegerilor, rămâne emblematică imaginea cu Ludovic Orban, la geamul biroului său de la sediul central al PNL, privind de sus mulțimea de jurnaliști.
Prima zi a noului Parlament
După două săptămâni de negocieri complicate, PNL, USR PLUS și UDMR au ajuns la un compromis în privința formării Guvernului Florin Cîțu. Ludovic Orban a obținut șefia Camerei Deputaților, o funcție de consolare pentru care a fost acuzat de colegi din partid că a dat ministere cheie partidelor aliate.
În acest context tensionat, a început pe 21 decembrie prima zi a noului Parlament.
Pandemia și-a pus amprenta și asupra acestui eveniment, iar ziua a fost marcată de discuții despre obligativitatea purtării măștii. În centru atenției a fost senatoarea AUR Diana Șoșoacă. Aceasta și-a motivat refuzul de purta mască printr-o adeverință medicală, care ulterior a fost contestată de Senat.
N-au lipsit nici scandalurile. AUR s-a retras din sală spre miezul nopții, când decanul de vârstă care conducea dezbaterile și care provenea de la acest partid a supendat ședința spunând că a obosit. S-a găsit un alt „decan” iar ședința a continuat pînă la 2:30 dimineața.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ziua învestirii Guvernului Cîțu
Două zile mai târziu, pe 23 decembrie, coaliția de guvernare a definitivat negocierile și a trecut la audierea miniștrilor în Parlament.
În aceeași zi, a urmat ședința plenului reunit. Liderii partidelor s-au duelat în discursuri apoi s-a trecut la vot.
A fost primul test al alianței PNL – USR PLUS – UDMR. Guvernul Florin Cîțu a fost validat de Parlament cu votul a 260 de parlamentari.
În aceeași zi, miniștrii au depus jurământul la Cotroceni.