Anul academic 2001-2002 aduce noutati in privinta accesului studentilor la tehnologia electronica de varf, a organizarii invatamantului deschis la distanta sau cu frecventa redusa, dar si un protest din partea cadrelor universitare si multe probleme legate de cazarea in camine studentesti. De asemenea, pentru prima data in ultimul deceniu, Guvernul a hotarat sa „faca ordine” in invatamantul particular
O camera in camin „costa” pana la 200 $
In invatamantul superior de stat functioneaza 57 de universitati (printre care se afla si institutiile cu profil militar), iar in cel particular 68, incluzand si cele cinci universitati care vor intra in lichidare, potrivit unei decizii recente a Guvernului. Ministrul educatiei si-a argumentat decizia suspendarii acestor cursuri prin rezultatele slabe inregistrate la concursul de titularizare din acest an. Pe de alta parte insa, Guvernul analizeaza acreditarea, prin ordonanta de urgenta, a opt universitati particulare, intentie care a determinat deja controverse in mediul academic. Acestea sunt: Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si Institutul Teologic Romano-Catolic, toate din Bucuresti, precum si Universitatea „George Bacovia” din Bacau, Universitatea „Constantin Brancoveanu” din Pitesti, Universitatea „Emanuel” din Oradea si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad. Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA, precizeaza ca „un numar de 30 de universitati sunt inca in control. Acest control, din punct de vedere academic, a fost programat din vara”.
Pentru studenti, problema stringenta ramane insa cazarea, care si in acest an a fost deficitara, majoritatea tinerilor gasind cu greu un loc in camine. La negru, sa obtii o camera in camin, te costa intre 150 si 200 de dolari. Si profesorii se confrunta cu probleme, cei din Federatia „Alma Mater” au inceput cu o greva japoneza. Ei solicita salarii mai mari si tichete de masa.