Evenimentul de politică externă este unul important pentru țara noastră. Parlamentul, prin cele două Camere, s-a pregătit intens, bugetul ajungând la aproape 11 milioane de lei.

În plus, s-au luat măsuri de securitate sporite, ținând cont de invitații care vin în Capitală. Bucureștiul devine, astfel în acest week-end, unul dintre cele mai păzite orașe ale Europei.

În deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidată de preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvântul preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu această ocazie, va fi prezentat şi supus la vot proiectul de buget al Adunării pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele funcţii de conducere şi vor fi dezbătute şi votate rezoluţiile comisiilor de specialitate.

Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în faţa plenului AP NATO

Totodată, Președintele României și Secretarul General vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova. Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre şi partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.

Adunarea Parlamentară NATO se află la a 63-a sesiune anuală, și se va desfăşura la Palatul Parlamentului. La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate.

Sprijinirea operaţiunilor NATO în Afganistan, cooperarea mai strânsă NATO – UE, securitatea din zona Mării Negre, pe agendă

Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.

Cele cinci comisii de specialitate – Comisia politică, Comisia pentru apărare şi securitate, Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii şi Comisia pentru economie şi securitate – vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate şi apărare, subiectele specifice urmând să fie discutate împreună cu reprezentanţi ai guvernelor din ţările membre, din lumea academică, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai NATO.

Printre subiectele abordate se numără sprijinirea operaţiunilor NATO în Afganistan, cooperarea mai strânsă NATO – UE, stabilitatea şi securitatea din zona Mării Negre, riscurile instabilităţii în Asia de Est, criza umanitară din Siria şi Irak.

Citește și: Fata sechestrată de playboy-ul Aslan Sadeghi și-a schimbat declarația. După ce a rupt-o cu bătaia, a vrut să-l scape basma curată!

 
 

Urmărește-ne pe Google News