Experții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) s-au întâlnit din nou marți pentru a analiza situația vaccinului AstraZeneca, după ce mai multe state UE au decis să suspende imunizarea cu acest ser, pe fondul temerilor privind apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.
Directorul executiv al EMA, Emer Cooke, a subliniat că experții agenției analizează fiecare caz în parte și că un aviz final privind siguranța vaccinului va fi dat joi și anunțat în aceeași zi.
Cooke a reamintit că experții EMA s-au întâlnit și săptămâna trecută pentru a revizui informațiile privind apariția cheagurilor de sânge în rândul unor persoane vaccinate.
„Am spus că raportul beneficii/risc rămâne pozitiv”, a spus directorul executiv al agenției. Dar, a adăugat ea, cu referire la cazurile de tromboză raportate în UE, este vorba despre o îngrijorare serioasă ce necesită o evaluare științifică serioasă.
„O astfel de situație nu este neașteptată. Când vaccinezi milioane de persoane este posibil să avem cazuri de îmbolnăviri după vaccinare. Dar trebuie să vedem dacă acestea sunt o coincidență sau o consecință a vaccinării”, a spus Cooke.
„Cazuri de tromboze au apărut la foarte puține persoane. Știm însă că mii de oameni dezvoltă astfel de cheaguri de sânge din diferite motive. Ce trebuie să facem este să stabilim dacă există o legătură cauzală între vaccinare și aceste probleme”, a spus directorul EMA.
„În prezent, nu există nicio indicație cum că vaccinarea a provocat aceste probleme. Nu au apărut în testele clinice și ni sunt listate drept reacții adverse cunoscute sau așteptate în cazul acestui vaccin”, a mai spus Cooke.
Legat de deciziile diferite luate de statele UE cu privire la vaccinarea cu AstraZeneca, Cooke a evitat să se pronunțe.
„Este prerogativa statelor membre să facă așa ceva”, a spus ea. „Este responsabilitatea noastră să ne concentrăm pe știința asociată cu aceste riscuri și să aflăm dacă există dovezi științifice că există o relație cauzală cu vaccinarea”, a spus Cooke.
Cooke a mai spus că EMA a investigat inițial posibilitatea ca doar anumite loturi de vaccinuri să cauzeze reacțiile adverse. Pe măsură ce mai multe cazuri au fost anunțate s-a observat că „mai multe loturi sunt implicate, astfel că este improbabil să existe un incident legat de un lot anume”, a declarat directorul agenției de reglementare.
Cooke a mai spus că cifrele sunt încă „foarte, foarte dinamice”, dar că până pe 10 martie fuseseră raportate în jur de 30 de cazuri de probleme tromboembolice, printre cei aproape cinci milioane de oameni vaccinați.
Ea a adăugat însă că în ultimele zile au apărut noi cazuri, așa că totalul este probabil mai mare.
Reuniune și la OMS
În paralel, pe aceeași temă, are loc și o reuniune a experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În vreme ce ambele instituții vor derula o analiză mai amănunțită a cazurilor de tromboză raportate în mai multe țări europene la persoanele vaccinate, experții se așteaptă ca atât EMA cât și OMS să recomande folosirea în continuare a serului.
De fapt, atât EMA cât și OMS au subliniat în mai multe rânduri că nu există dovezi clare care să lege vaccinarea de cazurile de tromboză. EMA a precizat totodată că numărul cazurilor de tromboză apărut la persoanele vaccinate nu este de fapt mai mare decât cel înregistrat în rândul populației generale.
Alte state au întrerupt vaccinarea
În așteptarea avizului EMA, Suedia și Cipru s-au alăturat marți țărilor europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia celor două a venit după ce, luni, și Germania, Franța, Spania, Italia și Slovenia au făcut acest pas.
De menționat că Franța a anunțat luni suspendarea pentru doar 24 de ore a vaccinării cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii EMA. Oficialii francezi au și sugerat că nu văd o legătură cauzală între vaccinări și cazurile de tromboză, și că speră în realuarea cât mai rapidă a campaniei de vaccinare.
Printre țările care au mai suspendat parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca se mai află Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Olanda, Irlanda și Portugalia.
România, alături de alte câteva state membre UE au făcut notă discordantă de la această decizie comună.
Săptămâna trecută, Bucureștiul a suspendat doar parțial vaccinarea cu AstraZeneca, retrăgând de la imunizare lotul ABV2865.
Luni însă, autoritățile române au anunțat că au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare.
Reprezentanții mai multor instituții implicate în campania de vaccinare „au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.
Oficialii români susțin că decizia a fost luată după ce au analizat rapoartele de reacții adverse înregistrate în România, dar și argumentele și evenimentele invocate de celelalte țări.
Nici Grecia nu a stopat imunizarea cu AstraZeneca.
„Aşteptăm deciziile organismelor oficiale, precum Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care se vor reuni pe această temă la sfârşitul acestei săptămâni… între timp vaccinările vor continua în mod normal”, a afirmat marţi ministrul grec al sănătăţii, Vassilis Kikilias, pentru postul de televiziune SKAI.
Kikilias a precizat că dintre cele 72.000 de persoane imunizate cu vaccinul produs de AstraZeneca doar una a avut un episod de tromboză, care nu a fost provocat de vaccinul în chestiune, după cum a concluzionat Agenţia pentru Medicamente din Grecia.