Cetățenii UE vor eneficia de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident post-Brexit, a anunțat Ministerul britanic de Interne. În cele mai multe cazuri, cetățenii vor primi rezidența.

Mai precis, cei care se vor ocupa de procesarea acestor cereri vor avea o anumită flexibilitate de a lua decizii, ceea ce înseamnă că aceste cereri nu ar trebui respinse în cazul unor detalii minore. Cu toate acestea, dacă va fi cazul, cetățeii UE au dreptul de a face recurs.

Cei care doresc să obțină drept de rezidență trebuie să declare însă orice condamnare penală și să accepte verificările de rigoare în baza de date.

„Am spus foarte clar că protejarea drepturilor cetățenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceștia aduc o contribuție extrem de importantă pentru economia și societatea britanică și nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Statutul legal și drepturile cetățenilor UE reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte în procesul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mai precis, subiectul celor 3,2 milioane de cetățeni europeni din Regat, precum și situația celor un milion de britanici aflați în UE au fost tot timpul în centrul negocierilor cu privire la divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

Anterior, premierul Theresa May a promis că niciun migrant european nu va fi expulzat din țară imediat ce Marea Britanie părăsește blocul comunitar, ceea ce ar urma să aibă loc în martie 2019.


Citește și: Când bombele tac, muzica poate să înceapă. Povestea refugiatului care a pierdut totul în Siria, dar și-a regăsit sufletul în România


La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News