Decizia privind eliminarea vizelor în cazul României a venit după ce rata de refuz al vizelor pentru SUA a scăzut la 2,61%, sub pragul de 3% impus de legislaţia americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program. Un anunț în acest sens a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA.
În cursul anului fiscal 2024, cetăţenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu faţă de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România, explică Ambasada României la Washington.
Sursa: Ambasada Statelor Unite în România
„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru şi de transparent, iar evaluarea autorităţilor americane în privinţa României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generaţii şansa de a face din prietenia cu poporul american una şi mai puternică şi oportunitatea de a construi un parteneriat şi mai prosper”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.
Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu difuzat pe 30 septembrie, la Antena 3, că românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în SUA în ianuarie 2025.
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, afirma, la 1 octombrie, că mai trebuie făcuţi „paşi importanţi” pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, arătând că, în eventualitatea în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă, va urma o perioadă de pregătiri şi schimb de informaţii. „Dacă toate condiţiile şi pregătirile se vor desfăşura cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a spus ea.
Decizia includerii unei ţări în programul Visa Waiver trebuie luată în cele din urmă de Congresul SUA, condus de-acum de republicani.
România a încercat după Revoluție să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile, dar nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani.
O condiție obligatorie este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3%. Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că, la 1 septembrie 2024, rata de refuz era de 2,7%, adică sub pragul cerut de SUA. Ultimul an fiscal în SUA s-a încheiat la 30 septembrie.
România, Bulgaria şi Cipru erau singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 27.11.2024, 18:27
Păi... dar comentatorii inteligenți, ăia cu CG, spune că noi vrem de fapt în Rusia... Că americanii cei răi ne esploatează și ne schimbă genul.... Românul smerit și ortodox vrea la muncă în Siberia și la vacanță în Celiabinsk, nu-i așa?