Interlocutorii occidentali ai diplomatului chinez din timpul recentei sale vizite – care a inclus Kievul, Varșovia, Berlinul, Parisul, Bruxellesul și Moscova – au fost sfătuiți să exercite presiuni asupra Ucrainei și să o forțeze să facă compromisuri în privința cedărilor teritoriale, potrivit The Wall Street Journal.
Dar, într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, Dmytro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a afirmat că partenerii occidentali l-au asigurat că nu au fost luate în considerare astfel de mișcări în discuțiile cu emisarul chinez.
„Mi-am contactat imediat colegii din capitalele pe care Li le-a vizitat și toți mi-au confirmat că nu au existat discuții sau negocieri privind recunoașterea acelor teritorii (pe care Moscova le controlează în prezent în Ucraina) ca fiind ale Rusiei”, a declarat Kuleba.
„Nimeni nu va face nimic împotriva noastră pe la spatele Ucrainei, pentru că am construit relații de încredere cu toți partenerii noștri cheie”, a adăugat ministrul ucrainean de Externe.
Beijingul este un aliat cheie al Moscovei, în special în ceea ce privește legăturile economice, dar a avut grijă să mențină o anumită distanță, cel puțin de fațadă, față de acțiunile Rusiei în Ucraina.
În februarie, China a publicat o serie de principii despre care a spus că ar trebui să constituie baza unui plan pentru a pune capăt războiului, inclusiv reluarea rapidă a dialogului direct între cele două părți și o încetare completă a focului.
Cu toate acestea, documentul în 12 puncte nu menționa posibilele concesii ucrainene, stipulând în schimb: „Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod eficient”.
În mesajul său video, Kuleba a precizat că Ucraina își va continua dialogul cu China, dar a reiterat poziția de lungă durată a țării sale că nu se va discuta despre concesii teritoriale și nici despre „înghețarea” conflictului.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care s-a întâlnit vineri cu Li la Moscova, a declarat că Beijingul are o „poziție echilibrată” în legătură cu războiul și a salutat „disponibilitatea Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea acestuia”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!