Cuprins:
SUA sunt alături de România
„Statele Unite sunt alături de poporul român care se confruntă cu o situație fără precedent în ceea ce privește integritatea alegerilor sale.
Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor reflectă voința democratică a poporului român și sunt libere de influențe maligne străine care vizează subminarea corectitudinii alegerilor lor”, se menționează într-un comunicat al Departamentului de Stat, semnat de purtătorul de cuvânt Matthew Miller.
Asta după ce CCR a hotărât vineri anularea alegerilor prezidențiale, o decizie fără precedent, chiar dacă votul în diaspora începuse deja.
„Integritatea alegerilor din România este primordială pentru democrația românilor cu greu câștigată. Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară sau actor străin nu are acest drept”, subliniază Departamentul de Stat.
Documentul arată că SUA au luat cunoștință de decizia CCR legată de alegerile din România.
„Statele Unite reafirmă încrederea noastră în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența malignă străină”, evidențiază purtătorul de cuvânt.
În final, Matthew Miller face apel la calm și la ordine.
„Facem apel la toate părțile să susțină ordinea constituțională a României și să se angajeze într-un proces democratic pașnic, fără amenințări de violență și intimidare și care reflectă voința democratică a poporului român”, conchide Miller.
Vineri seară, CCR a precizat că decizia de a anula alegerile prezidențiale a fost luată în urma desecretizării documentelor CSAT. Potrivit acestora, Călin Georgescu a beneficiat de „o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”.
Acum, procesul electoral va fi reluat de la zero, în timp ce Klaus Iohannis va rămâne în funcție până la alegerea unui nou președinte.
Avertismentul Washingtonului
În urmă cu doar câteva zile, Departamentul de Stat al Americii avertiza România asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident şi sublinia că „progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”.
Declarația venea după desecretizarea documentelor din ședința CSAT de pe 27 noiembrie.
„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se preciza în declarația de pe 5 decembrie.
Și Antony Blinken, şeful diplomaţiei de la Washington, a reacționat criticând eforturile Moscovei de a interfera în alegerile din România şi Moldova şi în situaţia din Georgia.