Vom plăti mai mult pentru case, terenuri sau maşini. Guvernul vrea astfel să introducă un sistem “echilibrat, echitabil şi funcţional” şi plănuieşte să adune la buget, prin această măsură, aproximativ un miliard de lei în următorii trei ani. Creşterea impozitelor ar urma să fie de 20%.
Pe lângă faptul că nu mai pot spera la majorarea lefurilor de anul viitor, angajaţii la stat au primit un nou “cartonaş roşu”. În următorii doi ani, bugetarii nu vor mai primi tichete de masă şi prime de vacanţă, iar salariul minim va fi îngheţat la 600 de lei. În plus, orele suplimentare nu vor mai fi recompensate în bani, ci prin ore libere, iar angajările vor fi blocate până în 2014. De asemenea, instituţiile publice nu vor mai putea să cumpere autoturisme, mobilier şi aparatură de birou.
Majorarea pensiilor pentru grupele speciale de muncă programate pentru 1 ianuarie 2012 vor fi amânate până în 2014! Guvernanţii justifică această tărăgănare prin deficitul uriaş din bugetul pensiilor şi speră ca prin blocarea majorărilor să economisească peste 865 de milioane de lei. Pensionarii care au lucrat în condiţii speciale, dar şi cei care ies la pensie anul acesta ar fi trebuit să aibă de anul viitor venituri mai mari decât până acum, dar, potrivit noii strategii bugetare, mai au de aşteptat până vor avea pe fluturaşi bani mai mulţi.
Uite cum sunt ajutaţi alţii pe criză
Autoproclamata Republică Transnistreană, teritoriu aflat în estul Moldovei, oferă cea mai mare protecţie socială pentru pensionari. Locuitorii ies din câmpul muncii la 55 de ani – femeile şi la 60 de ani – bărbaţii, au o pensie medie de 120 $ (salariul mediu e de 100 $), beneficiază de transport gratuit în întreaga ţară şi plătesc doar 25% din preţul utilităţilor.
Citeşte în Libertatea de duminică un reportaj senzaţional din Transnistria!
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!