Dacă în urmă cu cinci ani locuitorii de aici nu s-au îngrămădit la urne pentru că nu știau despre ce e vorba, la alegerile de duminică prezența se anunță a fi mult mai mare. Faptul că autoritățile locale, dar și unii români care au muncit înafara țării au accesat fonduri europene le-a schimbat viziunea locuitorilor despre ce înseamnă Europa.
”Atunci când secțiile de votare se deschid din nou duminică pentru votul din acest an pentru Parlamentul European, mai mulți locuitori spun că vor participa”, scriu autorii articolului din AP.
Explicația pentru prezența scăzută la urne este dat de analistul politic Sorin Ioniță de la Forum Expert: „Oamenii cred că Europa este atât de mare și se descurcă atât de bine încât nu au nevoie de noi să le spunem ce să facă”.
Din 2004 până în prezent, Luncavița a atras peste 55 de milioane de euro din fonduri europene, adică aproape 12 000 de euro pentru fiecare dintre cei 4.600 de locuitori de aici.
Omul responsabil pentru transformarea satului într-un magnet de bani al UE este Marian Ilie, care se pregătea să devină preot înainte de a suferi un accident în 2002 și a rămâne imobilizat într-un scaun cu rotile. A devenit apoi manager de proiect pentru utilizarea fondurilor Uniunii Europene alocate orașului său natal.
Banii europeni au finanțat, printre altele, realizarea sistemului de apă și canalizare, a unei stații de tratare a apei, modernizarea drumurilor și renovarea școlii.
Marian Ilie este frate cu primarul comunei, Ștefan Ilie, cel care a declarat pentru AP că UE „este fundamentală pentru dezvoltarea noastră. Dacă România ar urma să iasă din UE mâine, ar reveni la comunism în termen de cinci ani”.
Jurnaliștii agenției de presă americană au vorbit cu mai mulți locuitori din localitate și toți au fost încântați de felul în care le-a fost schimbată viața cu ajutorul fondurilor europene.
„UE mi-a schimbat viața”, a spus Marioara Banea, o pensionară de 63 de ani. „Acum avem apă. Obișnuiam să facem drumuri până la fântână ore întregi. Acum avem și avem și instalații sanitare în casă!”.
Ea spune că nu a votat la alegerile europarlamentare din 2009 și 2014 pentru că „Nu știam ce este UE, dar acum, când văd cât de mulți bani ne-au dat, voi merge”.
Femeia și-a exprimat speranța că autoritățile vor accesa fonduri pentru crearea unei case de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Și Valentina Radu, o româncă plecată la muncă în Italia și revenită la Luncavița unde și-a deschis mai multe afaceri cu fonduri europene, spune că va vota de data aceasta la alegerile de duminică. ”UE mi-a schimbat viața în bine. Voi vota cu siguranță de data aceasta. Vreau să-mi extind afacerile, iar fondurile UE sunt calea de urmat”., conchide femeia.
Citește și: Referendum 2019 pentru justiție. Unde poți vota și care sunt procedurile pentru votul din 26 mai
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro