penibila ca un proprietar care are imobilul afectat in proportie de 30% sa fie ajutat cu trei saci de ciment. in loc sa fie incurajati sa se ajute, oamenii din satele timisene facute una cu pamantul au ajuns sa se certe din cauza ajutorului primit de la stat. Cei care au o locuinta in alta parte nu vor avea casa reconstruita. Cel putin, nu prea curand. „De ce unii primesc si altii nu?”, este intrebarea care-i macina cel mai tare acum pe sinistrati. Putini sunt cei care se gandesc si la binele celuilalt.
„Apa a rascolit multe invidii si rautati in oameni. Sunt locuri in sat unde nu a fost deranjat nici un fir de ceapa, dar oamenii au primit ajutoare. Daca unul are o garsoniera in Timisoara, de ce sa nu i se mai ridice casa? A muncit pentru ea”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Otelec. Conform estimarilor prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, s-a estimat ca in Otelec si Ionel sa fie reconstruite aproximativ 1.000 de case. Cele mai multe vor fi ridicate din caramida si lemn si vor avea intre una si trei camere, in functie de numarul de membri ai familiei sinistrate. Casele vor pastra specificul banatean, dar vor fi mai rezistente, sustin specialistii.
Milioanele de litri de apa care au inecat zona s-au retras, cu ajutorul unor voluntari din strainatate, in matca raului Timis. La iesirea din localitatea Otelec, se mai zareau, ieri, pompele aduse din Ungaria. Echipajul a oprit masinariile in noaptea de sambata spre duminica, chiar la miezul noptii. „Ne pare rau ca plecam, pentru ca ne-am facut treaba doar pe jumatate, desi am lucrat zi si noapte”. Maghiarii pleaca pentru ca, desi mai este apa destula, aceasta ajunge cu greutate la pompe. in urma lor raman controversatele pompe ale ANIF, care, conform declaratiilor celui care le intretine, vor mai avea cel putin o luna pana cand vor trage toata apa de pe campuri. in sat, oamenii s-au intors si incearca sa salveze ce mai pot, inainte ca reconstructia sa inceapa.
La numarul 456/A era, ieri, vanzoleala mare. Este prima casa din Otelec care a primit autorizatie de demolare. Aici au mai ramas doar niste ziduri si Prefectura si-a dat acordul ca ruinele sa fie demolate iar pe locul lor sa se reconstruiasca o casa.
Magdalena Tolpoy, care locuia pana acum doua luni in acest imobil, spune ca tavanul s-a sprijinit pe mobila primita zestre la nunta si de acea a mai ramas ceva din casa. „Ni s-a spus sa ne punem la o parte tot ce ne trebuie, caramizi, lemne si, cand suntem gata, vin cu lama sa impinga pamantul si se apuca sa reconstruiasca”, spune resemnata Magdalena. Ideea ca nu toti sinistratii au fost ajutati la fel este sustinuta de femeie. „Noi am primit cam tot ce ne trebuie pentru pentru casa: masina de spalat, aragaz, frigider. Dar nu toata lumea are norocul asta. Unii nu au primit mai nimic”.
Cei mai multi dintre sinistrati considera ca nu au fost ajutati asa cum ar fi trebuit. „Am stat saptamani intregi in corturi, desi au promis ca ne asigura o locuinta. Pe unii i-au dus la hotel, altii abia au primit ceva de mancare si cateva zdrente de imbracat. Sunt oameni care s-au imbolnavit de raie din cauza hainelor. si-au batut joc”, spune suparat un barbat din Foeni.
intr-adevar, din toata tara au venit mii de tone de haine, dar, cele mai multe, bune de aruncat. Sala de sport numarul 2 din Timisoara este plina cu mormane de haine si pantofi. Locul a fost luat cu asalt de mai multe ori de tigani sau de oameni nevoiasi, carora cu greu le-au facut fata paznicii. Prefectura a luat decizia ca aceste haine sa fie incinerate, pentru ca nu mai pot fi folosite. in judet s-au declansat mai multe anchete, pentru ca cele mai bune dintre hainele provenite din donatii – asa cum s-a intamplat in unele sate si cu alimente provenite din aceleasi surse – au ajuns in magazine de profil.