„Suprafata fiecarui panou are doi metri patrati si foaie din sticla de inalta transmisivitate. Un asemenea panou absoarbe in zona geografica a Germaniei 638 kWh/mp/an. Aceasta valoare este cu aproximativ 20% mai mare in cazul Romaniei, care beneficiaza de o perioada insorita de peste 2.000 de ore. Randamentul termic e foarte bun, iar debitul de recirculare a agentului termic ajunge si pana la 180 litri pe ora”, ne-a declarat economist Marin Crutescu, directorul societatii Corina Gealan.
Pentru un bloc de 4 etaje cu 10 apartamente (circa 25 persoane), costul unei instalatii de incalzire solare de tipul mentionat este de circa 23.700 euro. Fiecare apartament va avea de plata 2.370 euro. Daca suma va fi esalonata in 12 rate, rezulta 197 euro pe luna de apartament. Daca numarul de apartamente creste, costul investitiei in panouri solare scade semnificativ. In cazul unui bloc cu patru etaje (17 apartamente, 42 persoane), fiecare familie va avea de platit 158 euro pe luna. Pentru locatarii unui bloc cu opt etaje, cu 35 de apartamente, rata lunara ce-i revine fiecarui apartament, timp de un an, este de 135 euro. La toate aceste sume se adauga pretul montajului si TVA.
Montarea panourilor solare e recomandata de producatori si pentru cei care stau la casa. Pentru a asigura apa calda pentru trei-patru persoane e nevoie de trei panouri, iar costul acestora e de 3.400 euro. (Bogdan Pavel)
Cat costa apa calda de la stat
Fiecare persoana consuma lunar intre sase si sapte metri cubi de apa calda. Valoarea energetica facturata la regiile de termoficare este de aproximativ 0,25 gigacalorii, adica 200.000 lei de persoana. Aceasta inseamna ca o familie formata din sase persoane plateste lunar 1.200.000 lei. Intr-un an de zile, aceeasi familie consuma apa calda in valoare de aproape 15 milioane lei. In aceste conditii, chiar daca investitia in panouri solare este mai scumpa la inceput, amortizarea se poate face in primii doi-trei ani de functionare.