Oamenii îşi încep fiecare zi stând la coadă la cisterna care le aduce apă. Şi-au dezvoltat obiceiuri, metode prin care să poată căra mai multe bidoane, însă cu toţii sunt la capătul puterilor.
“Suferim toţi pentru datorii. Unii nu au cu ce plăti, pentru că sunt şomeri. E groaznic să te chinui aşa, mai ales că sunt şi mulţi bătrâni”, se plângea ieri Gheorghe Angheluţă, în timp ce o vecină a bărbatului mărturisea că se teme să nu i se îmbolnăvească întreaga familie. “Este un miros şi o mizerie în bloc, de nu vă pot descrie!”, a declarat Vasilica Başnov.
Există riscul izbucnirii unor epidemii
În acest timp, locatarii care au fost debranşaţi deşi erau cu facturile la zi, au făcut şi ei cozi, însă la ghişeele furnizorului de apă. Oamenii au plătit câte 2.200 de lei şi s-au branşat individual, apoi şi-au montat boilere, astfel că acum au apă şi rece, şi caldă.
“A crescut cu circa 50% numărul solicitărilor din partea gălăţenilor care vor branşamente individuale. Noi asigurăm zilnic cisterna de apă la cele 31 de asociaţii unde din cauza datoriilor mari s-a sistat furnizarea”, a precizat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al societăţii care furnizează apă rece în Galaţi. În acest timp, la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi curg plângerile din partea oamenilor.
“Am atras atenţia factorilor de decizie că, mai ales în acest anotimp cald, criza apei reci ar putea creşte riscul apariţiei unor epidemii de boli ale mizeriei, cum ar fi hepatitele sau chiar tuberculoza”, avertizează dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.