Dr. Nick Claydon, un specialist în parodontologie de la universitatea din Țara Galilor, spune că, dacă vor fi suficiente dovezi, studiul ar putea face ca apa de gură să devină o parte importantă a rutinei oamenilor în pandemie, alături de spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștilor.
Deși raportul nu a fost încă evaluat de către colegi, acesta susține un alt studiu recent care a constatat că apele de gură bazate pe CPC sunt eficiente în reducerea infecției virale.
„Acest studiu nu este încă evaluat și publicat de către colegi, ceea ce înseamnă că nu a fost încă analizat de alți oameni de știință, așa cum este procesul obișnuit al cercetării academice. Acum a fost trimis spre publicare într-un jurnal”, spune Richard Stanton, autorul principal al studiului.
Stanton mai spune că oamenii ar trebui să urmeze în continuare măsurile de preventive emise de autorități, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor și menținerea distanței sociale.
Pentru ca eficacitatea apei de gură în lupta cu COVID-19 să fie dovedită, un studiu clinic va examina în continuare rezultatele pe care le va da în reducerea nivelului de COVID-19 din saliva pacienților cu coronavirus de la Spitalul Universitar din Țara Galilor, din Cardiff, iar dovezile ar urma să fie publicate la începutul anului 2021.
David Thomas, profesor la aceeași universitate, a declarat că rezultatele inițiale au fost încurajatoare, dar studiul clinic nu ar oferi și dovezi ale modului de prevenire a transmiterii între pacienți.
“Studiul clinic în desfășurare ne va arăta, totuși, cât durează orice efect, după o singură administrare a apei de gură la pacienții cu COVID-19. Trebuie să înțelegem dacă efectul apelor de gură fără prescripție medicală asupra virusului SARS-CoV-2 obținut în laborator poate fi reprodus și la pacienți”, a explicat David Thomas.
Foto: Profimedia