La Spitalul orășenesc Balș, apa de la robinet nu se mai folosește de mai bine de un an. Localnicii, spitalele și școlile au fost alertate despre pericolul reprezentat de apa de la robinet contaminată cu nitriți. Mulți dintre oameni susțin că au fost informați abia zilele acestea despre faptul că apa de la robinet din Balș nu este potabilă, relatează Gazeta de Sud.
Apa de la robinet din Balș nu este potabilă. Risc de îmbolnăvire în rândul bebelușilor
Din acest motiv, DSP a cerut medicilor de familie să informeze femeile însărcinate despre pericolul reprezentat de folosirea apei contaminate cu nitriți atât în timpul sarcinii, cât și pentru hrănirea nou-născuților. Sugarii de până într-un an sunt cei mai sensibili în cazul consumului de apă cu o concentrație peste limită de nitriți și nitrați.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt a anunțat că nivelul de amoniu, nitriți și clor din lichidul vital depășește limitele admise. La sfârșitul lunii februarie, specialiștii DSP au prelevat apă din patru puncte de control: o probă apă brută – front de captare Pietriș, o probă ieşire rezervor 1, o probă ieșire rezervor 2, o probă consumator – reţea distribuţie apă – oraş Balş.
Analizele de laborator indică:
- depășiri la amoniu între 1,36 ori (în rețeaua de distribuție), până la 16 ori (la frontul de captare Pietriș);
- depășiri la nitriți de 20,44 ori față de valoarea de referință la apa din rețeaua de distribuție;
- clor rezidual liber sub valoarea de referință.
Directorul executiv al DSP, Talia Cincă, a declarat pentru sursa citată că problema nu este nouă.
„Problema nu este de acum, doar că, fără investiții, nu se va rezolva, nu va veni nimeni să le rezolve problema calității apei, trebuie să înțeleagă. Puțurile sunt forate în rocă de amoniu, soluțiile au fost indicate, dar e vorba de bani“, a declarat directorul Talia Cincă
Ionuț Fumureanu, directorul companiei de furnizare a apei, susține că aproape 7.000 de oameni sunt afectați din cauza faptului că apa de la robinet din Balș nu este potabilă.
Până la soluționarea problemei, localnicii spun că vor fi nevoiți să cumpere apă îmbuteliată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro