„Distruge” piața apei
Un litru de apă produs de Apa Nova București ajunge să coste 0,004 lei, iar planul pare să fie destul de fezabil în condițiile în care un litru de apă în rețelele de mari magazine ajunge să coste, în medie, un leu.
„Este o variantă să se găsească în magazine. Spre exemplu, un metru cub de apă în Bucureşti este 4,13 lei pentru 1.000 de litri de apă. Adică un litru de apă costă 0,004 lei. Un litru de apă plată la hipermarket, nu în magazin, este un leu. Practic, cu 4 bani cumpăraţi 10 litri de apă plată şi vă garantez că apa produsă de Apa Nova este apă potabilă 110%, fără falsă modestie”, a declarat recent, Mădălin Mihailovici, într-o conferinţă de presă.
Conform șefului Apa Nova București, la staţia Crivina se folosesc la tratarea apei clor și ozon, iar astfel de tratament se aplică doar marile capitale ale lumii. „Analizăm 55 de parametri fizico-chimici înainte ca apa să intre în sistem şi înainte să introducem clor în apă. Dacă unul din acei 55 de parametri nu este îndeplinit, staţiile de tratare şi de potabilizare a apei se opresc automat”, a mai spus Mihailovici.
În continuare risipim foarte multă apă
Deși risipa de apă a scăzut foarte mult față de acum două decenii, sunt în continuare peste media europeană la acest capitol. „Consumul de apă este în scădere şi este normal pentru ca tendinţa este ca omul să înţeleagă să reducă risipa. Dacă în risipa de apă era 1999 era imensă, ajungând la 600 de litri pe om pe zi, acum suntem la 170 litri/180 de litri pe om şi zi, dar la nivel european este undeva la 110-125 de litri/om/zi”, a mai afirmat Mădălin Mihailovici.
București, printre cele mai ieftine orașe la apă
Bucureștiul are printre cele mai mici tarife la apă din România, spune reprezentantul Apa Nova, după ce a analizat peste 30 de orașe.
„Din 33 de mari oraşe ale României, tariful la apă şi canal practicat în municipiul Bucureşti este pe locul 29 din 33, iar pe locul 33 se află o altă companie a grupului Veolia, respectiv Apa Nova Ploieşti”, a precizat Mădălin Mihailovici.
Potrivit analizei companiei de apă, Constanța are printre cele mai mari tarife la apă, alături de Târgoviște și Pitești – 7 lei/mc, fără TVA. Ca și comparație, Ploieștul are printre cele mai mici tarife, undeva la 4 lei pe metrul cub de apă.
Tarif redus la apă și în regiune
Apa Nova a făcut un o comparație a prețului apei și cu celelalte capitale din regiune, așa s-a ajuns la concluzia că apă mai ieftină decât București (1,130 euro/mc) nu se găsește decât în Sofia cu 0,72 euro/mc şi Belgrad 0,867 euro/mc.
În schimb, Istanbulul are un preț echivalent cu 1,5 euro pe metrul cub de apă, iar Budapeste ajunge la 1,65 euro pe mc. Bratislava este următoarea ca și preț al apei cu 1,85 euro/mc, iar cea mai scumpă apă se găsește, după datele companiei, în Praga, unde metrul cub costă aproape 2,84 euro.