Locuitorii din comunele Berceni și Vidra din județul Ilfov au alertat autoritățile din cauza mirosului care venea de la balta Vadul lui Moș. În plus, apa avea o culoare roșiatică și pe mal apăruseră și pescăruși morți. Au fost adunați mai mulți saci cu pești și pescăruși morți.

Andrei ne-a arătat ce culoare apa apa din balta Vadul lui Moș

Sunt zeci de pești morți pe mal. Pe unii i-am adunat eu, pe alții îi mai dau cu lopata, că se strâng aici, lângă grădina mea. Miros îngrozitor. Ne-am dat seama că e ceva în neregulă după ce am văzut numărul mare de pescăruși care roiau deasupra lacului. Veneau să mănânce peștii„, spune Andrei, un locuitor al comunei Vidra, care are casa chiar pe malul bălții. Omul s-a mutat aici cu familia în anul 2015. Spune că niciodată nu a văzut apa așa roșie ca acum.

Mădălina ne arată ce culoare are apa de la robinet

Mădălina locuiește și ea în Vidra și spune că apa de la robinet are o culoare dubioasă: „Noi nu bem apă de la robinet, fiindcă miroase foarte urât. O folosim doar la spălat. Până și fructele copilului le spăl cu apă plată. Uitați ce culoare are apa de la chiuvetă, deși avem puț la mare adâncime și tot felul de filtre„, spune Mădălina și ne arată un bidon cu apă din puț.

Recent, Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov a trimis o avertizare către locuitorii comunelor Vidra și Berceni: „În urma verificării calității apei prelevate de la surse individuale de mică și medie adâncime din comunele Vidra și Berceni, au fost constatate neconformități ale parametrilor microbiologici ( număr colonii la 22° C și 37° C, bacterii coliforme, E.Coli, enterococi) și la parametrul indicator amoniu ( în comuna Berceni). Vă recomandăm să nu folosiți apa din surse individuale (pentru băut sau prepararea hranei) decât după ce verificați sursa prin analize de laborator. Până la obținerea rezultatelor veți utiliza apa doar în scop igienic”.

Anunțul către populație postat pe site-ul DSP Ilfov

Cisterne cu apă adusă pentru locuitorii din Vidra

Primarul din Vidra, Marian Tudor, spune că deja a luat măsuri pentru locuitorii comunei. „Am clorinat fântânile din cadrul instituțiilor publice: școli, primăria, tot ce avem clădiri publice. Pentru populație, am adus cu cisterne cu apă, câte 10.000 de litri pe zi de la Apa Nova. În plus, am înștiințat populația să-și clorineze puțurile”, ne-a declarat primarul comunei Vidra. Angajații de la Apele Române au luat probe din lac, iar zilele acestea urmează să sosească rezultatul probelor de laborator.

Unii locuitori din Vidra spun că de vină pentru situația creată ar fi scurgerile de la groapa de gunoi de lângă comuna lor. Inspectorii Gărzii de Mediu au făcut mai multe controale la SC ECO SUD S.A, societate care administrează depozitul de deșeuri. „S-a constatat că reprezentații societății SC ECO SUD S.A au demarat procedura de stopare a deversării și aducerea sub control a levigatului în rigolă. De asemenea s-a constatat începerea lucrărilor de decapare a solului din zona afectată, demarându-se procedura prevăzută în planul de intervenție în caz de poluări accidentale„, potrivit unei informări transmise de Garda Națională de Mediu. Firma a primit sancțiuni în cuantum de 190.000 de lei.

Ce spun reprezentanții depozitului de deșeuri de la Vidra

Reprezentanții SC ECO SUD S.A, depozitul de deșeuri de la Vidra, susțin că nu ei sunt de vină pentru situația creată pe balta Vadul lui Moș. Într-un răspuns trimis către ziarul Libertatea ei spun că moartea peștilor poate fi din cauza naturale sau din cauza foselor septice ale cartierelor rezidențiale ridicate în zona apei. „Apreciem că nu există legătură între incidentul produs la balta Vadul lui Moș și funcționarea depozitului ecologic Vidra și nici nu a fost stabilită o cauzalitate în urma verificărilor făcute până acum (…) Depozitul respectă cerințele prevăzute de normele europene și naționale”, au transmis reprezentanții SC ECO SUD S.A.

Cum se manifestă infecția cu Escherichia coli

Simptomele infecției cu Escherichia coli încep să se manifeste de obicei la trei sau patru zile de la expunerea la bacteria respectivă. Printre simptomele uzuale se numără:

  • diaree: formele pot varia de la diaree ușoară, apoasă la diaree severă și sanguinolentă
  • crampe abdominale
  • dureri abdominale
  • greață și vomismente. Citiți continuarea aici.

CITEȘTE ȘI:

SUPER EXCLUSIVITATE/ Primele imagini cu Elena Udrea gravidă în 7 luni. Avem fotografiile și dovezile pe care le vâna toată lumea!

Șeful ANSVSA, despre pesta porcină din România: „Sunt 781 de focare și peste 120.000 de porci uciși”

 
 

Urmărește-ne pe Google News