Locuitorii unui sat din Mehedinti traiesc de pe o zi pe alta doar daca sangele lor este filtrat de trei ori pe saptamana. Oamenii sufera de Nefropatia Endemica Balcanica (NEB), o maladie care provoaca insuficienta renala si care e cauzata de apa cu nitriti pe care o beau din fantani.
Primul sat din Romania unde a fost depistata NEB este Erghevita, judetul Mehedinti. Din 1.500 de persoane, cate erau aici in 1980, acum mai traiesc 200 de oameni, din care 150 sufera de aceasta boala. Pentru ca nu s-a descoperit nici un remediu, medicii incearca sa le prelungeasca viata pacientilor. De 15 ani, doua paciente ale clinicii de hemodializa din Drobeta-Turnu Severin traiesc doar pentru ca sangele le este filtrat de trei ori pe saptamana.
‘Fac hemodializa de 15 ani, mana mea dreapta este ca gura de alimentare a unui rezervor. Pentru ca venele mele nu mai rezistau, mi le-au inlocuit cu tuburi din plastic, numite fistule, prin care mi se scoate sangele contaminat. Il curata si apoi il baga inapoi in corp’, spune Ana Culigan (71 de ani). Femeia, ca si ceilalti sateni din Erghevita, sufera de Nefropatia Endemica Balcanica, boala cauzata de apa ce are o duritate de zece ori mai mare decat limita admisa. Desi stiu ca nu e buna, ei continua sa bea apa contaminata din fantani pentru ca nu au bani sa cumpere apa plata.
In Mehedinti, numarul satelor in care a fost depistata boala a crescut in cativa ani de la trei la 110. Specialistii spun ca e posibil ca acesti compusi organici toxici sa afecteze si animalele, si culturile din judetele vecine ce sunt irigate cu apa din fantanile contaminate din Mehedinti.
„20 de cazuri noi in ultimele doua luni”
‘In ultimele doua luni au aparut 20 de cazuri noi. De vina sunt fantanile ce-si au izvoarele in panza freatica ce trece prin zacamantul de lignit de la mina Husnicioara. Carbunele crud, care nu a ajuns la varsta maturitatii ca sa poata fi exploatat, emana in apa o substanta toxica ce afecteaza grav rinichii consumatorilor. Perioada de incubare a microbului in organismul uman care a consumat apa contaminata dureaza pana la 15 ani, iar cei mai predispusi sunt cei trecuti de 35 de ani, in special femeile’, ne-a explicat medicul Florin Margineanu, de la clinica de hemodializa din Drobeta-Turnu Severin.