Japonia trebuie să scape cumva de apa radioactivă de la centrala de la Fukushima, în 2 ani spațiul de stocare atingându-și limita. Experții cu care lucrează guvernul de la Tokyo le-au dat autorităților două variante: să aștepte ca aceasta să se evapore sau să o deverseze în Pacific.
Conform The Guardian, guvernul ar înclina către cea de-a doua variantă, în primul rând, pentru că prima ar dura foarte mult (zeci de ani), apoi, pentru că Jocurile Olimpice se vor ține în Japonia vara aceasta (24 iulie – 9 august), iar unele dintre competiții se vor desfășura la o distanță mai mică de 60 km de centrala de la Fukushima.
Unul dintre vecinii Japoniei, Coreea de Sud, care a impus restricții asupra importului de fructe de mare din zona niponă afectată de dezastrul nuclear din 2011, i-a cerut anul trecut ambasadorului Japonez la Seul să explice ce vor face autoritățile de la Tokyo cu apa reziduală.
Ca măsură de siguranță, autoritățile sud-coreene au anunțat că atleții care vor participa la JO de vară de la Tokyo vor fi dotați cu detectoare de radiații și vor veni “cu mâncare de acasă”.
Japonia s-a apucat de decontaminarea apei, însă procesul se desfășoară greoi.
În 2018, Tokyo Electric a recunoscut că sistemul său de filtrare nu a reușit să înlăture toate particulele radioactive din apa contaminată și că nu prea mai are spațiu de stocare a acesteia.
Greenpeace: tritiul dă cancer și malformații
A promis, totuși, că va înlătura toate particulele radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului, despre care spune că ar fi relativ inofensiv.
Într-un raport Greenpeace publicat pe green-report.ro se arată însă că tritiul este periculos, putând duce la diverse tipuri de cancer și malformații congenitale.
“În comparație cu evaporarea, deversarea în ocean e sigură”, susține comitetul de experți, care completează că aceasta este o practică răspândită, toate țările lumii care au centrale nucleare apelând la această măsură!
Cele 1,2 milioane de tone de apă contaminată de la Fukushima provin de la sistemul de răcire a reactoarelor. Temperatura acestora trebuie ținută sub control pentru a fi împiedicată topirea miezului.
Foto: EPA