Cand delegatia a ajuns pe platoul Marinescu din curtea Palatului Cotroceni, nici un angajat al Administratiei Prezidentiale si nici un ziarist nu a mai avut voie sa iasa din cladire.
Oaspetele american a jucat iar feste ofiterilor Secret Service, care nu se asteptau ca Bush sa mearga pana in Palatul Cotroceni pe jos si sa faca un ocol prin parc.
Nervii echipei tehnice de la Cotroceni au fost serios pusi la incercare. Pe parcursul a vreo trei ore, doi ofiteri americani s-au straduit sa aseze o lampa in asa fel incat pe fata presedintelui Bush sa nu cada nici o umbra.
Cele doua pahare de apa ce au fost asezate pe masuta de langa pupitrul de unde cei doi sefi de stat urmau sa faca declaratiile de presa au fost aduse de un ospatar de la Palatul Cotroceni. Sticlele din care urma sa fie turnata apa au fost aduse insa de un ofiter Secret Service. Acesta le-a desfacut, a turnat apa in pahare si le-a pazit cu strasnicie pana ce presedintii au intrat in sala.
Presedintele Bush a primit o icoana cu Sfantul Gheorghe, aluzie la numele sau, George, iar prima doamna, o ie maramureseana. Ceilalti membri ai delegatiei americane au primit cate un imens album cu operele lui Constantin Brancusi.
In timpul declaratiei lui Ion Iliescu, Bush si-a ridicat privirea subtil in sus, spre tavanul Salii Alba Iulia, care e din sticla pictata.
Ca sa scape de frig si sa se apere de ploaie, unii au folosit niste steaguri imense pe post de paltoane. Altii s-au incalzit incingand o hora, dar cei mai inspirati au fost niste maramureseni, care venisera dotati cu cele mai groase haine din lana.
Daca in tribuna destinata VIP-urilor multi au stat cu umbrelele deschise pentru a se feri de ploaie, cand a aparut presedintele Bush, toate „au disparut”. Pentru ca seful SUA a rezistat cu stoicism ploii, invitatii s-au „conformat” si ei.
In timpul discursului presedintelui Iliescu, unele VIP-uri mai schimbau impresii in soapta, pe grupulete de cate doi.
La sfarsitul speech-ului, Bush a trecut sa salute si VIP-urile din tribuna. I-a facut cateva complimente Nadiei Comaneci, a mimat un „tenis” cu Ilie Nastase, dar a trecut pe langa Gica Hagi fara sa-l bage in seama.
In Piata, reincepe nebunia. Toata lumea vrea sa iasa cat mai repede, iar coatele in stomac si in spate se indesesc considerabil. Imediat dupa ce piata a fost eliberata, a inceput curatenia. Primii veniti au fost cei care au ridicat WC-urile ecologice, iar jandarmii au inceput sa ridice gardurile protectoare. Armata a fost ultima care a venit sa-si ridice filtrele prin care au trecut cetatenii. In graba pe care o aveau, militarii au intrat cu camionul intr-un stalp de iluminat, proaspat vopsit si cu becuri noi.
Dupa debarasarea pietei, masinile REBU au inceput imediat sa spele pe jos si sa ridice gunoiul. Pana pe la orele 24.00, organizatorii au fost gata cu aproximativ totul, inclusiv cu dat bannerele jos de pe cladirile din Piata Revolutiei. Doar tribuna a ramas de dezmembrat pentru a doua zi.
Ministerul de Interne a participat cu peste 10.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, pompieri, lucratori ai protectiei civile si ai unitatii de informatii si protectie interna la asigurarea ordinii publice. Au fost folosite 400 de patrule pedestre, 1.300 autovehicule, 3.500 agenti de ordine, 12 cordoane de ordine publica si 40 de echipaje pentru prevenirea si stingerea incendiilor.
Organizatorii au estimat ca in Piata Revolutiei au fost prezenti peste 100.000 de oameni si s-au cheltuit pentru organizarea acestui eveniment circa 35 de miliarde de lei, adica 1.000.000 $, incepand cu pregatirile din ultima saptamana (asfaltari, sudarea capacelor de canal, iluminat public) si pana la steguletele si cadourile pentru invitati.