epidemiologice. „Un exemplu il constituie sindromul respirator acut sever (SRAS), care nici pana in ziua de astazi nu s-a lamurit complet, iar testele au ramas in aceeasi faza”, a spus conf. dr. Adrian Streinu Cercel (foto).
Conform acestuia, in contextul actual, inclusiv al bioterorismului, exista o alerta generala la nivel mondial si aceasta nu trebuie slabita. „Gradul de vigilenta trebuie sa creasca si sa se creeze conditii optime de izolare in cazul unor incidente. intre virusii care ar putea fi utilizati in cazul unui atac bioterorist se numara virusul variolei”, a spus directorul Institutului „Matei Bals”.
Potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale unor servicii de informatii, virusul variolei este detinut de unele dintre marile puteri, dar si organizatii teroriste sunt suspectate ca detin stocuri ale virusului. Unii analisti avanseaza drept extrem de probabil un atac bioterorist in prima decada a acestui mileniu.
in acest context, nu s-a scapat de bolile infectioase si nu se va scapa curand, apar din ce in ce mai multe studii care releva faptul ca, de pilda, ulcerul gastric este provocat de o infectie – infectia cu helicobacter -, iar coronarita este data de Chlamydya, care duce in cele din urma la infarct. in cazul lupusului, date de ultima ora ar evidentia ca boala care era considerata pana acum o colagenoza ar fi indusa de un virus.
De asemenea, unele forme de cancer sunt provocate de virusi, cum este cazul celui hepatic care este provocat de virusul hepatitic de tip B si C. Unele limfoame si leucemii sunt date de HTLV (retrovirus) si exemplele pot continua, a subliniat dr. Streinu Cercel.
Emergenta bolilor infectioase, riscul de aparitie a unui numar mare de boli prin modifica-rile atmosferei terestre, permeabilitatea acesteia data de diferite cauze, inclusiv de procesul de incalzire, duc la necesitatea tratarii in continuare cu mare atentie a bolilor infectioase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News