„În urmă cu câteva zile, avantajul inamicului în ceea ce privește muniția trasă era de aproximativ șase la unu”, a declarat Sîrskîi, pentru agenția ucraineană de știri Ukrinform.
„Forțele de apărare îndeplinesc acum sarcini de-a lungul întregii linii vaste a frontului, cu arme și muniții puține sau deloc”, a avertizat generalul supranumit „Leopardul zăpezii”, precizând că situația este „tensionată” în unele zone.
Sîrskîi a preluat funcția de comandant-șef în luna februarie, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe popularul predecesor al acestuia, generalul Valeri Zalujnîi.
Șeful armatei a adăugat că, în ultimele luni și săptămâni, Rusia a „crescut semnificativ activitatea aviatică, folosind KAB-uri, bombe aeriene ghidate, care ne distrug pozițiile”.
Kievul face presiuni pentru ca Congresul american să adopte un pachet de ajutor militar în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care este de mult timp blocat de republicanii fideli fostului președinte Donald Trump.
„Sperăm să primim de la partenerii noștri mai multe sisteme de apărare antiaeriană și, cel mai important, rachete”, a declarat Sîrskîi.
„Am fi și mai recunoscători dacă acest ajutor ar veni mai repede și în cantități suficiente”, a adăugat generalul.
Ucraina a pierdut teritorii pe care „fără îndoială că le-ar fi păstrat” cu „un număr suficient de sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie”, a mai declarat comandantul-șef.
„Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să obținem un succes mai mare în timpul ofensivei de la Harkov pentru că ne-au lipsit resursele”, a adăugat Sîrskîi.
„Apărarea noastră a fost compromisă”, recunoaște Sîrskîi. Avertisment dur în privința Harkovului
Kievul a recucerit teritoriul din apropierea orașului Harkov din estul Ucrainei în 2022, dar Rusia continuă să atace regiunea de frontieră.
Sîrskîi a avertizat Rusia să nu încerce să recucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spunând că ar fi „fatal pentru ei”.
„Lipsa resurselor și a cantității necesare de muniție le-a permis rușilor să sape adânc tranșee în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporojie”, a adăugat generalul.
Rusia a construit linii masiv fortificate în sud, pe care Ucraina nu a reușit să le străpungă în contraofensiva sa din 2023.
„Asaltul asupra acestor poziții, fără un sprijin aerian eficient, ne-a costat pierderi umane și de echipamente”, a recunoscut Sîrskîi.
„Cel mai recent caz este Avdiivka”, a adăugat el, referindu-se la orașul de pe linia frontului, din regiunea Donețk, pe care Rusia l-a cucerit în februarie.
„Din cauza bombardamentelor constante cu bombe aeriene ghidate, integritatea apărării noastre a fost compromisă”, a mai admis Sîrskîi.
„Lipsa de muniție pentru artileria noastră a jucat, de asemenea, un rol negativ. Acest lucru a făcut imposibilă desfășurarea unei lupte eficiente de contra-baterie”, a adăugat el.
„Pentru a evita încercuirea și a salva vieți, am decis retragerea din Avdiivka”, a explicat generalul.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
LIBERTATE_NU_SECURITATE • 31.03.2024, 20:23
Cand nu mai ai soldati si munitie te predai, nu faci figuri si-ti ucizi proprii soldati. Cat despre cersetorie... nu prea mai sunt donatori.
pikpik • 30.03.2024, 22:19
Chemati-vå fratii ucr. ce stau prin EU cu burta-n sus plimbandu-se cu limuzina din statiune in statiune, cå doar sunt in vacantå pe banii europenilor!
CRH_RO • 30.03.2024, 21:59
Pare ca sunt rupti in ms-dos, dar nu si nu, ei sustin ca o sa invinga, pacea nu le place.
VolodimirZelenski • 31.03.2024, 09:09
CRH_RO • 30.03.2024, 21:59
Pare ca sunt rupti in ms-dos, dar nu si nu, ei sustin ca o sa invinga, pacea nu le place.
Nici lui Vladimir Vladimirovici nu ii place.