Aparatul nou de radiologie, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, a fost finanţat din fondurile Ministerului Sănătăţii şi, potrivit hârtiilor semnate de spital şi firma furnizoare, deja funcţionează încă de la sfârşitul anului anterior. 

În fapt, echipamentul zace în nişte cutii, în garajul instituţiei, în vreme ce lună de lună îşi pierde din perioada de garanţie şi service oferită de furnizor.

La radiologie a funcţionat încă aparatura veche, până săptămâna trecută, când a început să fie demontată pentru casare. 

Atât managerul, cât şi furnizorul aparatului, compania Mediq Innovative Technologies SRL, au recunoscut, în discuţiile cu Libertatea, că echipamentul nu a fost instalat nici până în ziua de azi şi că semnaseră, de fapt, un proces-verbal fals.

Echipamentul zace în cutii, o parte în secție, o parte în garajul instituţiei

“Dacă nu procedam aşa, riscam să pierdem aparatul, ori îl luam, ori dispărea”, se scuză managerul Constantin Bar, într-o discuţie cu ziarul. 

“Ce era să fac, dacă spitalul nu ne-a oferit un spaţiu? Să-l iau acasă?”, ridică din umeri şi Cosmin Popescu, reprezentantul furnizorului.

Conform condiţiilor de finanţare, contravaloarea aparatului se plăteşte furnizorului selectat în urma licitaţiei, doar după instalarea şi punerea în funcţiune a aparaturii. De aceea era nevoie ca, măcar pe hârtie, aparatul să funcţioneze, căci altfel, Ministerul Sănătății nu ar fi achitat costul de 200.000 de euro.

Vine Corpul de Control

În mai, o comisie mixtă a Ministerului Sănătăţii a făcut un control la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Control care urmărea mai multe aspecte ale activităţii din instituţie, inclusiv măsurile luate în pandemie. 

Abia în această lună a ajuns la spital un draft al raportului Corpului de Control, iar Libertatea a intrat în posesia documentului, care notează neregulile legate de achiziţia de la radiologie şi arată că:

În data de 15.12.2019 s-a semnat de către managerul unităţii sanitare, domnul Bar Constantin, procesul-verbal de instalare şi punere în funcţiune cu nr. 19120501. (…) La data controlului, echipamentul nu era pus în funcţiune şi nu deţinea decât autorizaţia CNCAN de deţinere.

raport al Corpului de Control:

În plus, nici la data controlului realizat de reprezentanţii ministerului, nici înaintea acestei date, spitalul nu avea alte autorizaţii din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, cele necesare instalării unei astfel de aparaturi – de altfel sensibile şi periculoase dacă nu este folosită corespunzător. Aşadar, chiar dacă ar fi fost instalat aparatul, fără aprobările de la CNCAN, instituţia s-ar fi aflat în ilegalitate, potrivit raportului citat.

Raportul mai notează şi că un efect negativ al instalării aparaturii doar pe hârtie este pierderea unei bune părţi din perioada de garanţie. 

Corpul de Control a arătat că furnizorul oferă garanţie 24 de luni de la punerea în funcţiune, iar din acele 24 de luni au trecut deja mai bine de opt, fără ca aparatul, cumpărat din bani publici, să fi fost vreodată folosit.

În baza procesului-verbal fals, Ministerul Sănătăţii decontase 810.000 de lei din bugetul de stat, adică 90% din totalul investiţiei de 899.997 de lei.

Concluziile raportului Corpului de Control

În toate aceste luni, marea investiţie de modernizare la Câmpeni a rămas într-un garaj al spitalului. 

Libertatea a cerut şi Ministerului Sănătăţii un punct de vedere, iar răspunsul primit pe e-mail a fost:

În ceea ce priveşte aspectele semnalate de dumneavoastră cu privire la achiziţionarea unui aparat radiologic de către Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, acestea au fost verificate şi ca urmare a deficienţelor constatate şi formulate în raportul de control, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Ministerul Sănătății:

Marea investiţie de modernizare la Câmpeni zace într-un garaj al spitalului

Managerul spitalului, economistul Constantin Bar: “Ei or să-l pună zilele acestea, nu e nicio problemă”

– Bună ziua. Vă sunăm în legătură cu instalaţia radiologică achiziţionată de spital anul trecut, care încă nu a fost pusă în funcţiune.
– Acuma se pune, au fost nişte probleme legate de cea veche, pentru casare. Cel nou a fost livrat foarte târziu, la sfârşitul anului şi nu era timpul necesar pentru a-l instala. Dar îl instalăm acum. Acum s-a terminat şi documentaţia de casare a celui vechi, că noi nu am avut alt spaţiu.

Constantin Bar, managerul spitalului

– Însă aţi semnat, în decembrie, un proces-verbal, în care spitalul spune că echipamentul este instalat şi că funcţionează. Şi, cum arată şi raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, este practic un fals.
– Păi, Corpul de Control ne-a dat termen să-l montăm în cel mai scurt timp, în 60 de zile de la primirea raportului. Întâmplător sunt la serviciu şi acum am citit. Nu am avut altă posibilitate în acel moment, decât aşa.

Aparatul nou de radiologie, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, este instalat și funcționează doar pe hârtie

– Dar sunt acte prin care spuneţi că este instalat echipamentul la sfârşitul anului trecut?
– Ei or să-l pună zilele acestea, nu e nicio problemă.

– Dar aţi semnat practic un fals.
– Nu am semnat un fals, că aparatul există.

– Este în cutii încă.
– Este funcţional. Noi l-am dat în deţinere, avem de la CNCAN autorizaţie de deţinere a acelui aparat, nu de funcţionare. Dar este la noi în instituţie, îl vom pune, durează foarte mult obţinerea tuturor autorizaţiilor şi instalarea corectă a unui aparat din ăsta.

Decât să renunţăm la el… Ori îl luam, ori renunţam şi dispărea. Aparatul care exista la noi în funcţiune era din 2005, amortizat în 2018. Astea sunt nişte aparate cu regim special, nu putem să umblăm la ele, să le distrugem. Pe cel vechi nu şi l-a dorit niciun spital din ţară, aşa că am solicitat casarea. 

– Dar sunteţi de acord că documentul din decembrie, care spune că deja este instalat, este un fals?
– Verificarea lui că e funcţional s-a făcut.

– Este adevărat că aţi pierdut şi din perioada de garanţie a aparatului deja, pentru că el teoretic este montat din decembrie anul trecut?
– Într-adevăr. Dar asta e o discuţie pe care o s-o avem cu firma care ni-l furnizează, pentru că este o colaborare bună şi înţelegere.

Cosmin Popescu, reprezentantul companiei Mediq Innovative Tehnologies: “Daţi-mă în judecată! Dacă mergeţi în ţară, mai sunt 30 de cazuri exact la fel”

– Aţi livrat anul trecut un echipament radiologic digitalizat la Spitalul Câmpeni, dar nu este şi instalat. Totuşi, în procesul-verbal apare ca fiind instalat. De ce?
– Nu am ce punct de vedere să vă dau. Aveţi o constatare, atâta tot.

– Aveţi, practic, un fals în acte, adică şi dv., şi spitalul aţi semnat că a fost instalat.
– Da, nu, nu comentez. Ce să zic? Căutaţi mai departe, vedeţi de ce nu s-a instalat. Asta aţi investigat? Întrebaţi la spital de ce. Unde ni s-a spus să instalăm – am instalat. Unde au anumite chestii de rezolvat, ni se spune că da, mâine, mâine. Şi noi stăm şi aşteptăm să ne pună la dispoziţie un spaţiu. Că nu putem să-l instalăm unde vrem noi, că e radiologie. Unde puteam să-l ţin? La mine-n casă?

– Totuşi, de ce aţi semnat documentele cum că a fost instalat?
– Bine, daţi-mă în judecată!

– Eu vă întreb.
– Extraordinar. Extraordinar. Dacă mergeţi în ţară, mai sunt încă 30 de cazuri identice. Nu poate fi instalat oriunde. Dar asta se întâmplă peste tot: spitalele noastre primesc un buget care este anual, trebuie cheltuit, licitaţiile se ţin spre finalul de an, trebuie să instalezi foarte repede. În cazul acesta, spitalul avea un aparat vechi, pe care a calculat greşit că-l va scoate foarte repede.

Urmărește-ne pe Google News