Demența este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial.
Se preconizează că numărul persoanelor care suferă de această afecțiune la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, iar experții au declarat că aceasta reprezintă o amenințare majoră și în creștere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate și de asistență socială din fiecare comunitate, țară sau continent.
Cercetările sugerează că persoanele cu deficiențe de auz care nu folosesc un aparat auditiv ar putea avea un risc mai mare de demență decât persoanele fără deficiențe de auz. Însă, potrivit noului studiu, utilizarea unui aparat auditiv ar putea reduce acest risc.
Constatările au fost publicate în revista de sănătate publică The Lancet.
„Există tot mai multe dovezi că pierderea auzului poate fi cel mai important factor de risc modificabil pentru demență la mijlocul vieții, dar eficacitatea utilizării aparatelor auditive în reducerea riscului de demență în realitate a rămas neclară”, a declarat profesorul Dongshan Zhu, de la Universitatea Shandong, China.
„Studiul nostru oferă cele mai bune dovezi de până acum care sugerează că aparatele auditive ar putea fi un tratament minim invaziv și eficient din punct de vedere al costurilor pentru a atenua impactul potențial al pierderii auzului asupra demenței.”
Cercetătorii au analizat datele de la 437.704 persoane care au participat la studiul UK Biobank. Vârsta medie a fost de 56 de ani, iar durata medie de urmărire a fost de 12 ani.
Cercetătorii au constatat că, în comparație cu persoanele cu auz normal, cei cu pierdere de auz care nu foloseau aparate auditive aveau un risc cu 42% mai mare de demență. Nu a existat niciun risc crescut la persoanele care foloseau aparate auditive.