Raportul a analizat toate cazurile apărute în lume de la semnarea Tratatului pentru Climă de la Paris, în decembrie 2015. Cele mai multe crime s-au înregistrat în Columbia (64) și Filipine (43).
Cei care au realizat raportul spun că este foarte posibil ca la nivel global numărul să fie mult mai mare decât cel consemnat.
Mineritul a fost sectorul cu cele mai multe crime la nivel global, urmat de industria agro-chimică, în special în Asia, unde s-au înregistrat 80% dintre atacuri.
Din nefericire, România nu lipsește din acest clasament rușinos. Sunt menționate cazurile pădurarilor din Maramureș și Iași, care au murit încercând să apere pădurile pe care le aveau în grijă. Tot cu două cazuri apar în clasament și Burkina Faso, Congo și Kazahstan.
Suma violențelor contra pădurarilor e mult mai mare. La fiecare caz de crimă sunt zeci de bătăi – despre unele se știe, despre altele, nu.
Activiști bătuți și sechestrați în România
Gabriel Păun de la Agent Green a trecut și el prin mai multe atacuri care ilustrează exact cum lucrează mafia lemnului în România.
“Au încercat să mă omoare, fără doar și poate. E o minune că mai sunt în viață. Este revoltător că, în ciuda faptului că am avut camere ascunse și a mai fost cineva care a filmat atacul din Retezat, acei atacatori sunt cunoscuți și sunt în libertate. Cazul a fost la Înalta Curte, ancheta e făcută de același procuror care a anchetat și cazul Colectiv. Abia anul trecut, în toamnă, a fost trimis în judecată, la tribunalul din Hunedoara, acolo unde am fost atacat, însă cazul tărăgănează. Sunt mai bine de patru ani și jumătate de atunci și mi-am pierdut încrederea în justiția din România”, spune activistul Gabriel Păun pentru Libertatea.
Păun se referă la atacul asupra sa, asupra unei jurnaliste străine și asupra unor săteni din zonă, în timp ce acesta investiga tăierile ilegale din zona Râul Alb.
Pentru că a continuat să investigheze ce se întâmplă în pădurile din România, Gabriel Păun a fost în ultimii ani atacat, sechestrat, amenințat. “Însă de cele mai multe ori, e prea târziu și doar fuga mă poate salva. Fiind nonviolent, nu-mi folosesc nici mâinile, nici picioarele pentru a mă lupta, nu port nici cuțit, nici armă de foc. Însă realitatea din teren arată că este foarte periculos să investighezi în România, pentru că aceia care se tem că adevărul ar putea să iasă la lumină sunt pregătiți să meargă până la capăt pentru a te opri să faci asta”, mai spune Gabriel Păun.
În raportul anterior realizat de Global Witness, din Europa erau menționate și două cazuri de activiști agresați din Germania și din Polonia.
În acest moment, România este în stare de infrigement și are termen până la sfârșitul lunii să demonstreze că a oprit tăierile ilegale și distrugerea ariilor protejate. Altfel, cazul României va merge la Curtea Europeană de Justiție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro