Un miros placut poate fi pastrat o vesnicie gratie unui dispozitiv inventat de un grup de oameni de stiinta de la Institutul pentru Tehnologie din Tokyo, informeaza Associated Press. Noul dispozitiv este prevazut cu 15 senzori de analizare a mirosurilor, care apoi pot fi inregistrate in format digital si reproduse automat prin interactiunea dintre 96 substante chimice, rezultatul fiind apoi “vaporizat” spre narile utilizatorului.

Inventatorul acestui dispozitiv, Takamichi Nakamoto, sustine ca aceasta tehnologie va avea aplicatii importante in domeniul industriei alimentare si industriei cosmetice, in care diferitele companii abia asteapta sa poata oferi clientilor mostre de mirosuri.

Mirosurile vor putea fi trimise prin telefonul mobil

O aplicatie perfect posibila ar putea fi chiar in domeniul lumii digitale. De exemplu, diferitele mirosuri ar putea fi inregistrate pe un telefon mobil si apoi transmise prin intermediul acestuia catre orice parte a lumii. Acest dispozitiv ar putea fi folosit si de cei care isi fac cumparaturile pe Internet si care astfel ar putea testa mirosul unui parfum sau al florilor pe care doresc sa le trimita iubitei, inainte de a le comanda.

“Sensibilitatea nasului omenesc este deocamdata imposibil de redat cu exactitate, dar pana la un anumit punct am reusit sa cream o replica a acesteia care sunt convins ca-si va dovedi utilitatea in diferite domenii”, a comentat Nakamoto.

Conform omului de stiinta japonez, acest gadget la care lucreaza inca din 1999 este cel mai avansat dispozitiv de acest fel din lume, intrecand un produs similar, rezultatul unui alt proiect japonez de cercetare desfasurat la Universitatea Keio.

Pentru moment exista un singur inconvenient, insa ar putea fi unul major. Acest gadget este pur si simplu mult prea voluminos pentru a fi cu adevarat portabil, avand lungimea de un metru si latimea de 70 de centimetri.
Aparatul lui Nakamoto a fost testat si a reusit sa recreeze cu succes o serie de mirosuri de fructe, printre care cele de portocale, mere, banane si lamai, dar poate fi reprogramat pentru a reproduce aproape orice alt miros, printre care si cele “mai putin placute” de peste stricat sau de benzina.

Realizarea celor 15 senzori care pot transforma un miros in date digitale care apoi pot fi reconvertite in mirosuri reale a fost partea cea mai grea a acestui proiect, a mai explicat Nakamoto.

Dimensiunile mari ale dispozitivului sunt rezultatul faptului ca cei 96 de reactivi chimici folositi la recrearea mirosurilor sunt tinuti in tot atatea recipiente de sticla. O versiune mai compacta a acestui aparat nu poate decat inregistra mirosurile si trebuie apoi pus in legatura cu “mixerul de mirosuri” pentru a le recrea prin activarea reactivilor chimici necesari. Preocuparea principala a lui Takamichi Nakamoto este in prezent aceea de a reduce dimensiunile aparatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News