Noul aparat, sută la sută românesc, a fost creat pe platforma sistemului de operare Android, încorporează un hardware dedicat activității de taxi, are jurnal electronic ce monitorizează în timp real încasările și acestea pot fi trimise digital la ANAF. Firma care l-a produs a vândut deja câteva mii taximetriștilor.
Noul aparat digital nu poate fi măsluit prin metodele „maimuța” și „cuarț”
Prin folosirea „cuarțului” (dispozitivul de aprindere a gazului de la brichetă), dacă o cursă face 25 de lei, la șoc electric aceasta se resetează la 1,99 de lei, prețul de pornire al cursei, moment în care se și tipărește bonul. Dispozitivul este folosit de unii taximetriști pentru a reseta sumele din raportul lunar, care trebuie depus la Ministerul Finanțelor.
„Maimuţa” este un dispozitiv electronic care se cuplează artizanal la instalaţia electrică a aparatului de taxat şi, printr-un comutator, introduce impulsuri fictive în aparat, pentru a crește preţul cursei.
Aparatul digital Equinox nu poate fi măsluit și încorporează toate instrumentele de care un șofer are nevoie pentru a-și desfășura activitatea: taximetru, dispecerat, GPS și internet.
„Ecranul aparatului este împărțit în două zone bine definite. Cea din dreaptă este destinată exclusiv taximetrului, zonei fiscalizate. Totul este digital, pe bază de touch. Practic, această zonă înglobează tot ce făcea vechiul aparat de taxat analogic. În partea stângă, șoferii pot să folosească zona pentru o aplicație de preluare a comenzilor de la firmele la care lucrează, pentru hartă sau pentru altă aplicație din telefon”, ne-a spus Sorin Mușat, unul din șefii societății care comercializează taximetrele digitale.
Prețul unui astfel de aparat este de 2.300 de lei, față de 1.300 de lei cât costă un aparat clasic, analogic.
Conform Ordonanței de Urgență 28/1999, toți operatorii economici sunt obligați să folosească aparate de marcat electronice fiscale cu dispozitiv digital de memorare a jurnalului electronic. Aceste aparate monitorizează în timp real încasările pentru fiecare taximetru, fără a mai fi necesară inspectarea manuală a jurnalului electronic.
Cele mai multe aparate folosite acum de șoferii de taxi pentru înregistrarea sumei de plată corespunzătoare distanței parcurse cu un client oferă doar raport pe suport de hârtie, care se emite automat în fiecare dimineață.
Taximetru cu buton de panică
Dacă băncile au butoane de panică prin care alarmează firmele de pază cu care colaborează în cazul unor incidente, și noile taximetre produse la Aiud au această funcție.
„În ultimii ani au fost înregistrate mai multe incidente în care au fost implicați taximetriști, fie ca victime, fie ca agresori. În consecință, am ales să introducem niște măsuri de securitate, care până acum nu existau pe piața din România. Taximetrul digital are buton de panică, cu alarmare automată, după necesitate, la dispecerat, la alți șoferi din zonă sau chiar la serviciul de urgență 112”, spun reprezentanții firmei.
Citește și: VIDEO/ Am testat o mașină electrică prin oraș. Cum treci peste „angoasa autonomiei”