În România de dinaintea celui de-al doilea război mondial se spunea că peştele este hrana săracului. Adică era din abundenţă, la preţuri mici. În acest moment nu găseşti peşte proaspăt decât în câteva magazine din Bucureşti şi, foarte rar, în provincie. La Zimnicea, de exemplu, oraş-port la Dunăre, nu găseşti peşte decât dacă ai noroc sau relaţii.
Recensământul peştilor e o treabă complexă şi se face, de regulă, cu aparate numite “electrofishing”. Acest aparat este un fel de baterie electrică, cu un catod sub formă de fir şi un anod sub formă de plasă. Operatorul şi persoanele asistente trebuie să poarte cizme lungi şi mănuşi din cauciuc, pentru a nu fi electrocutate – “Electrofishing” nu omoară omul, dar îl scutură destul de neplăcut. Aparatul se pune pe umăr, ca o geantă, firul catod este târât prin apă, iar cu anodul se înaintează pe cursul râului.
Practic, peştii sunt anesteziaţi prin şocul electric, ies la suprafaţă, sunt culeşi cu plasa şi puşi în recipiente speciale. Pe lângă numărare, sunt măsuraţi, cântăriţi şi câtorva li se plantează sonde cu ajutorul cărora vor fi urmăriţi. În spatele operatorului se află două sau trei persoane cu plase care nu lasă peştii anesteziaţi să fie luaţi de curenţii de apă. Când râul e mai lat de doi sau trei metri, se folosesc două sau mai multe aparate concomitent.
Pentru râuri mai mari se folosesc “electrofishing” de putere mai mare, pentru a vedea despre ce specii e vorba, şi sonare pentru a-i număra, montate pe nave. Anestezia durează între 20 şi 60 de secunde, de aceea biologii trebuie să se mişte repede. Un recensământ al peştilor în toată România ar costa aproape 4 milioane de euro.
Un «electrofishing» costă între 500 şi 200.000 de euro
“Valoarea unui asemenea aparat variază între 500 şi 200.000 de euro. Cele mai scumpe sunt acelea montate pe vapoare. Cele folosite curent de biologi pe râurile interioare costă cam 3.000 de euro. Şi în trecut se făcea recensământul peştilor, dar cu plase cu lanţ. Lanţul era târât pe fundul apei pentru a-i speria, iar plasa îi culegea. Metoda modernă are avantajul de a fi mai rapidă, astfel peştele este supus stresului o perioadă mai scurtă. Trebuie spus că stresul la vertebratele subacvatice este foarte periculos, ele murind de frică foarte uşor din cauza acidului lactic secretat din abundenţă de muşchii lor în asemenea momente, ca la febra musculară. Practic, dacă sunt stresaţi, peştii mor din cauza febrei musculare”, ne-a spus asistentul universitar Laurenţiu Burlacu, de la Facultatea de Biologie Bucureşti.