”Este sistemul american, dacă vreţi. Dacă vor citi programul de guvernare vor înţelege, atunci, cum se face acest lucru. Ideea este să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile, păi fiscalizăm totul. Dumneavoastră, de exemplu, dacă anul viitor veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi să vă deduceţi această chitanţă, această cheltuială? Dacă vă puneţi perdele în casă şi ştiţi că se pot deduce, mergeţi şi cereţi chitanţă? Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi. Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi”, spune ministrul.
Ea a menționat că ideea este nu să înglodezi românul în datorii, ci să scoți totul din economia neagră, nefiscalizată.
Ce spune Opoziția: PSD doreşte să reintroducă impozitul progresiv, în detrimentul cotei unice
Deputatul USR Cristian Ghinea a afirmat miercuri că, prin introducerea unui impozit pe gospodărie, PSD doreşte să reintroducă impozitul progresiv, în detrimentul cotei unice.
„PSD are acest talent de a inventa etichete, cred că vine de la consultanţi israelieni ideea asta. (…) Suntem unici în lume – inventăm impozitul pe gospodărie. Nu există impozit pe gospodărie, impozitul se plăteşte pe venit. Aceasta este o altă formă de a nu spune că vor reintroducerea impozitului progresiv, acel impozit la care cu cât câştigi mai mult, cu cât munceşti mai mult, cu atât statul te pedepseşte pentru acest efort. (…) Este vechea discuţie între cota unică şi impozitul progresiv. Impozitul progresiv permite deduceri. Uitaţi-vă la americani. Au 4.000 de pagini în Codul fiscal, este un coşmar de implementat şi tot discută despre cum se poate renunţa la acest sistem ‘coşmaresc’ de deduceri. Nu cred că avem noi în România o administraţie fiscală atât de profesionistă care să implementeze sistemul cu deduceri în mod eficient”, a spus Ghinea, într-o conferinţă de presă.
El s-a declarat un susţinător al cotei unice „pentru că este uşor de implementat” şi aduce mai mulţi bani la buget. ”Să venim acum cu un sistem prin care cu cât munceşti mai mult statul îţi ia din bani şi apoi îţi spune ‘adu-mi tu chitanţe şi îţi dau o parte din bani înapoi’. Nu mai bine îmi laşi banii de la bun început mie?”, a spus Ghinea.
Ce prevede Programul de guvernare al PSD
În Programul de Guvernare al PSD se face referire la acest tip de impozit. Astfel, social-democrații spun că începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual pentru fiecare gospodărie din România, se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării.
Această declaraţie va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în acelaşi condiţii precum declaraţia de venit global.
Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali, precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale.
PSD mai afirmă că această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România.
”Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină consultanţi fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”, se mai menționează în document.