Taxa va fi percepută de furnizorii de energie, iar valoarea ei este nesemnificativă deocamdată, și nu va fi suportată de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, în vigoare însă doar până la 1 aprilie 2025.

Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie.

Valoarea contribuției a fost stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la 0,000152 lei/kWh cu TVA, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 4,5 bani pe lună, pentru o gospodărie cu consum lunar de 300 kWh.

Primele facturi cu contribuție CfD vor veni în noiembrie, iar pe durata plafonării prețurilor la energie, care expiră la 1 aprilie 2025, taxa va fi plătită de furnizorii de energie electrică. Măsura a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor.

Urmărește-ne pe Google News