„Introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenție; această interzicere are ca scop deblocarea situațiilor întâlnite în practica anilor precedenți, în care, realizarea măsurilor de consolidare este tergiversată/blocată de către proprietarii locuințelor închiriate”, se arată în expunerea de motive a noii Legi referitoare la reducerea riscului seismic al clădirilor.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, 25 februarie, într-o conferință de presă, că aceasta este o măsură foarte bună.

„Pentru că dacă vinzi un spațiu cu risc seismic, nu faci decât să muți riscul de la tine la altul. Să închiriezi un spațiu cu risc seismic înseamnă că tu știi, dar nu te interesează ce se întâmplă cu chiriașul care stă acolo”, a spus Raed Arafat.

„De aceea, poate unii erau reticenți să lase să se consolideze clădirile, pentru că ei nu stăteau în ele, ei aveau chiriași și atunci, ca proprietari, nu erau de acord cu consolidarea, pentru că nu ei sunt expuși riscului”, a adăugat el.

Peste 2.600 de clădiri se pot prăbuși la cutremur

În România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II, majoritatea în București, arată datele Ministerului Dezvoltării.

În Capitală sunt 363 de clădiri care prezintă un grad de risc seismic de nivelul I, potrivit listei actualizate în 2022 de către Primăria Municipiului București. Aceste clădiri se pot prăbuși total sau parțial în cazul unui seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter, precum cel din 1977.

O analiză recentă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, aproximativ 23.000 de clădiri din București pot suferi avarii semnificative.

O hartă interactivă, neoficială, realizată de un arhitect din Ploieşti, arată ce risc seismic are fiecare bloc din București, inclusiv anul construcției, plus alte detalii despre clădire.

Locuințele din blocurile consolidate de stat nu vor putea fi vândute vreme de 25 de ani

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat încă din ianuarie 2022 schimbări în programul privind consolidarea de risc seismic în România.

Astfel, proprietarii vor avea interdicţie timp de 25 de ani la vânzarea locuinței consolidate de către stat. Măsura se justifică, a precizat ministrul Cseke Attila pentru Libertatea, prin faptul că prețul apartamentului crește prin consolidarea seismică, făcută din bani de la buget, fără ca românii să mai plătească rate lunare, așa cum prevedea fosta lege.

Urmărește-ne pe Google News