Este vorba de radon, un gaz radioactiv prezent in materialele de constructie. „Casa, dulce casa” risca sa devina o sintagma pur formala. Locul unde toti abia asteptam sa ajungem dupa o zi de lucru, unde ne simtim cel mai bine poate deveni o reala capcana. Cati dintre noi nu vin acasa deja obositi, iar dupa un somn bun au senzatia ca nu s-au odihnit deloc? De mai multi ani aceasta intrebare si-au pus-o si occidentalii, gasind, ca de obicei, raspunsul si mai ales rezolvarea. Specialistii au descoperit ca de vina pentru starile respective este radonul (Rn 222), un gaz radioactiv prezent in materialele de constructie. Concentratia acestuia depinde de materialul de constructie. Astfel, persoanele care au o locuinta construita din caramida, pot dormi mai linistite. Nu aceeasi siguranta o au insa si cei care locuiesc la bloc, betonul si caramizile de tip BCA prezentand o concentratie ridicata de radon.
Radonul, provenind in cea mai mare masura din sol sau din materialele de constructie, se „strecoara” prin crapaturile, fisurile sau porii materialelor de constructie, ajungand in casele oamenilor. Gazul inhalat poate produce modificari biologice. Radonul, ca orice element radioactiv, poate duce la aparitia cancerului, sau la intretinerea acestuia. „Omul merge la serviciu, si din cauza stresului mai aprinde cate o tigara, mai sta si la o cafea pentru a se „improspata”… in realitate toate aceste elemente, intretinute de prezenta radonului in aerul pe care il respira, pot produce modificari biologice si, in cel mai rau caz, pot sa duca la aparitia bolii oncologice”, ne-a declarat me-dicul oncolog Catalin Costovici.
in ultima perioada numarul cazurilor de cancer bronho-pulmonar s-a marit, poluarea interioara contribuind la acest fenomen. Se mai stie, de asemenea, ca si varsta de 65 de ani a devenit aproape decisiva in ceea ce priveste persoanele deja bolnave. Lumea medicala e de-a dreptul socata de inmultirea, mai nou, a cazurilor de cancer la persoanele tinere, care se afla in a treia sau a patra decada a vietii, si mai ales de faptul ca acestea sunt victime ale unor forme noi ale bolii. Desigur ca aceste lucruri nu au ramas neobservate. in cadrul Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti exista un laborator de „Igiena radioactiva”, condus de medicul Constantin Milu. Acesta ne-a declarat ca fenomenul este cunoscut si monitorizat. „Facem masuratori frecvent, iar la nivelul Capitalei concentratiile de radon nu au atins pragul critic”, ne-a declarat acesta.
Radonul poate fi indepartat prin aerisire, prin folosirea unui sistem de ventilatie sau a unor materiale speciale de izolatie.