Proprietarii de apartamente nu vor putea sa-si mai vanda locuintele fara acordul primariei. Printr-o ordonanta de urgenta promulgata la sfarsitul lunii august, guvernul ii obliga pe proprietari ca atunci cand vor sa-si instraineze apartamentele sa faca dovada achitarii la zi a cheltuielilor care le revin in cadrul asociatiei de proprietari. Prin aceasta reglementare se previn cazurile in care persoanele cu datorii mari la intretinere incearca sa isi piarda urma vanzand locuintele respective.
Conform Ordonantei 85/2001, in cadrul primariilor se infiinteaza „un compartiment specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari”. Printre atributiile acestui departament se afla si avizarea adeverintelor eliberate de asociatiile de proprietari in care se arata ca persoana care vrea sa-si vanda apartamentul are achitate la zi toate cheltuielile care-i revin in cadrul asociatiei.
Pentru a obtine aceasta confirmare de la primarie, persoanele interesate vor prezenta urmatoarele acte:
– adeverinta eliberata de asociatia de proprietari si semnata de presedinte, administrator si presedintele comisiei de cenzori;
– copie dupa ultima lista a cotelor de intretinere;
– chitanta de plata a cotelor de intretinere pentru ultima luna.
Primarii spun ca sunt pregatiti:
Vasile Gherasim, primarul sectorului 1: „Am infiintat deja acest compartiment specializat pentru sprijinirea asociatiilor de proprietari. Sper ca acest nou departament sa-si dovedeasca foarte repede eficienta, in beneficiul tuturor partilor implicate.”
Neculai Ontanu, primarul sectorului 2: „Noi am infiintat de un an un birou de consultanta pentru problemele asociatiilor de proprietari. Asa ca a fost usor sa ne conformam prevederilor ordonantei. Asteptam totusi normele metodologice pentru acest act normativ.”
Eugen Plesca, primarul sectorului 3: „Suntem pregatiti si ma bucur ca s-a dat aceasta ordonanta care este foarte utila. In cadrul Directiei de Venituri de la primarie s-a infiintat un birou special. In cazul in care vanzatorul este „in regula”, avizul se elibereaza pe loc”.
Vasile Mihalache, primarul sectorului 4: „Este o actiune in favoarea asociatiilor de proprietari. Vom vedea cum se va desfasura activitatea in continuare. Pana acum au si venit 40 de oameni, majoritatea care voiau sa-si vanda apartamentele.”
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5: „In cadrul Directiei de Gospodarie Comunala am infiintat un Serviciu al Asociatiilor de Locatari care se ocupa cu punerea in aplicare a acestei ordonante. Ca lucrurile sa mearga eficient, am angajat personal specializat.”
Dan Darabont, primarul sectorului 6: „Nu vrem sa extindem birocratia, iar aceasta initiativa nu e o gaselnita pentru a baga mana in buzunarul contribuabilului. E doar o masura de prevenire a eventualelor pagube create de fostii proprietari, care dupa ce vand locuinta se spala pe maini de datorii.”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!