Prețul chiriilor pentru apartamente similare din Otopeni este cuprins între 2.500 și 3.500 de lei pe lună. Orașul este condus din 1996 de liberalul Silviu Gheorghe.

Investigația jurnaliștilor începe cu prezentarea cazului unei familii cu patru copii, care trăiește, pe marginea DN1, aproape de Aeroportul Otopeni, într-o casă improvizată, aflată în ruină. Mărioara și Nicolae spun că locuiesc acolo „abuziv” după ce, în urmă cu câțiva ani, casa lor a luat foc. Una dintre principalele surse lor de venit este reciclarea deșeurilor, alături de pensia de handicap a Mărioarei și de alocațiile copiilor – în total, aproximativ 2.000 de lei.

Cei doi afirmă că autoritățile locale le-au spus, de-a lungul timpului, că nu există locuințe sociale libere și, chiar dacă ar exista, ei nu pot primi una pentru că nu au buletin de Otopeni.

Irina Zamfirescu, doctor în sociologie și expertă în locuire socială, explică pentru sursa citată că este vorba despre o practică întâlnită nu doar în Otopeni, prin care autoritățile locale îi descurajează pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni să depună dosare pentru a obține locuințe sociale, ca să evite complicațiile sau pentru a favoriza alte persoane.

În același timp, pe o stradă din apropierea primăriei se află unul dintre blocurile în care există mai multe locuințe sociale.

Un apartament de aproape 100 mp din acest loc a fost alocat subprefectului de Ilfov, liberalul Andrei Scutelnicu, care locuiește acolo cu soția sa, potrivit unei anexe a contractului. Chiria lunară pentru locuință este de 126 de lei.

Scutelnicu este unul dintre cei mai puterniri liberali din Ilfov, care a avut trei mandate de consilier județean, notează publicația citată. Contactat, de reporterii Buletin de București, el a spus că apartamentul l-a obținut „la vremea lui“ și că totul a fost legal.

În același bloc din Otopeni se află un apartament ocupat de Irina Șerbănescu, secretară generală a orașului Otopeni din anul 2016. Este vorba despre un apartament 86 de metri pătrați, pentru care chiria este de 122 de lei și unde Irina Șerbănescu locuiește împreună cu soțul său, Vicențiu Șerbănescu. Potrivit jurnaliștilor, aceasta a refuzat să explice direct atunci când a fost întrebată cum a obținut locuința, a cerut întrebările în scris, dar nu a mai răspuns.

Și fost secretară Luminița Lixandru a primit de la primărie un apartament social de peste 85 de metri pătrați, unde chiria lunară este de aproape 130 de lei. În această locuință este declarată încă o persoană.

La o altă scară a blocului, a primit apartament și actualul social-democrat Adrian Cristian Constantin, fostul șef al Filialei Pro România din Otopeni și consilier local. Apartamentul, în care figurează el alături de cei doi copii, are 103 metri pătrați, iar chiria este puțin peste 160 de lei pe lună. Într-o discuție cu jurnaliștii de la Buletin de București, acesta a declarat că se consideră un caz social.

Constantin a fost consilier la Senatul României și șef de serviciu în cadrul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Soția sa, italianca Giulia Rossignoli, spune că este designer vestimentar, îmbrăcând mai multe vedete din România.

Un alt apartament de peste 100 de metri pătrați a fost repartizat Marianei Farcaș, care locuiește acolo cu cei doi copii și soțul Nicolae Farcaș, membru PNL și consilier local în Otopeni. Chiria lunară pentru locuință este de puțin peste 160 de lei.

Și preotul Iliuță Ion, paroh al Bisericii cartierului Odăi din Otopeni, a primit în acel bloc un apartament de peste 100 de metri pătrați pentru o chirie lunară de 165 de lei. Soția preotului este șefa Serviciului de Taxe și Impozite din Primăria Otopeni. Preotul a declarat pentru sursa citată că nu poate vorbi la telefon despre felul în care a obținut locuința, precizând că a fost „luat la țintă” de reporteri, ca parte a unor presupuse jocuri politice.

Și fiica din prima căsătorie a fostului prezentator de la Metropola TV, Mădălin Ionescu, Ștefania Ionescu, a primit o locuință din partea Primăriei Otopeni. Este vorba despre un apartament de aproximativ 40 de metri pătrați, pentru care chiria este de puțin peste 50 de lei pe lună. Jurnaliștii de la Buletin de București spun că prezentatorul a refuzat să discute cu ei.

Potrivit sursei citate, la început, fiecare apartament a fost închiriat pentru cinci ani, dar contractele au fost prelungite succesiv, ultima dată în 2021.

Consilierii locali din opoziție au deschis în 2021 un proces la Tribunalul Buftea prin care se opun prelungirii acordării celor 90 de apartamente sociale. Instanța a decis în martie că prelungirea a fost nelegală și a desființat horărârea, însă decizia nu este definitivă.

Investigația integrală în Buletin de București.

 
 

Urmărește-ne pe Google News