Evaluarea calității apelor pentru scăldat în temeiul directivei privind apa pentru scăldat monitorizează valorile a doi parametri microbiologici, enterococii intestinali și Escherichia coli (E.coli).
Standardul “excelent” pentru scăldat este cel mai înalt şi mai strict, conform Comisiei Europene, citate de Digi24.
În România, 76% din apele pentru scăldat au o calitate excelentă, în timp ce alte state din UE au doar cu 9% mai mult la acest indicator.
În 2019 au fost monitorizate 22.295 de zone de scăldat în întreaga Europă (dintre care 21 981 erau în cele 28 de state membre ale UE de la acel moment, deci inclusiv în Regatul Unit).
S-au înregistrat ușoare scăderi ale calității apelor în zone din UE cu o calitate “excelentă” și “satisfăcătoare” (standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat).
Atunci când apa este clasificată drept “nesatisfăcătoare”, statele membre ale UE trebuie să ia anumite măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populației să nu intre în apă, precum și măsuri de curățare.
Din toate zonele monitorizate, ponderea celor clasificate ca având o calitate “nesatisfăcătoare” a apelor a fost de 1,3%.
Sursa foto: Pexels