„Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) și vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, afirmă, miercuri, reprezentanţii Administraţiei Apele Române, într-o postare de Facebook.

Aceştia arată că prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor primite în urma consultărilor cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri, în amonte de Bogojevo.

Astfel, datorită reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare.

În situaţia în care se vor înregistra precipitaţii suplimentare pe afluenţii Dunării, la intrarea în ţară, prognoza va fi reactualizată, mai arată sursa citată.

„(…) în situaţia în care se vor emite şi alte avertizări, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici. Hidrologii de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad şi Apele Române Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării, în vederea reactualizării prognozelor şi, după caz, a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

Mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării. Totodată, au fost inspectaţi la pas cei 1.100 de kilometri de diguri, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate.

Urmărește-ne pe Google News