Amintind că varianta Delta, dominantă în acest moment, este mult mai ușor transmisibilă decât alte tulpini ale virusului, Maria van Kerkhove a subliniat că ”cu cât acţiunile vor fi puse în aplicare mai rapid, cu atât va fi nevoie de mai puţine măsuri ulterior”.

La rândul său, directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, a atras atenția asupra faptului că mai multe state se află într-o situație dificilă din punctul de vedere al numărului de infectări, motiv pentru care trebuie să adopte măsuri ”foarte stricte”.

Printre măsurile amintite se numără purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică, ventilația corespunzătoare a spațiilor închise, evitarea întâlnirilor în spații mici și munca de acasă, acolo unde este posibil.

Reprezentanții OMS nu au nominalizat vreo țară și nici nu au vorbit despre măsurile luate de diverse guverne.

Unele țări europene au început deja să impună noi restricții, pe fondul creșterii numărului de cazuri. Olanda intră într-un lockdown de trei săptămâni, începând de sâmbătă, 13 noiembrie, decizie luată după ce joi, țara a înregistrat un record de peste 16.000 de cazuri zilnice.

Astfel, printre măsurile stabilite se numără închiderea magazinelor neesențiale la ora 19.00, limitarea la 4 a numărului de persoane care pot veni în vizită, telemunca și organizarea evenimentelor sportive fără spectatori.

Noi restricții sunt anunțate și în Austria, unde cancelarul Alexander Schallenberg a prezentat, vineri, un plan de izolare la nivel național a persoanelor care nu sunt vaccinate sau care nu au certificat de anticorpi. Acestea vor avea dreptul să iasă din casă doar pentru a merge la cumpărături sau pentru a primi îngrijiri medicale. Schallenberg nu a precizat data intrării în vigoare a măsurii, care trebuie mai întâi să primească avizul Parlamentului, duminică.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News