Prevederea privind diferența de cinci ani urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Salvați Copiii propune astfel să fie restabilită diferența maximă de vârstă de la cinci ani la trei ani – care a fost introdusă în 2009 în Codul Penal – , „doar pentru situațiile în care implicați în actele sexuale sunt doar minori, cu excluderea acestei cauze de impunitate (diferența de vârstă între făptuitor și minor) dacă unul dintre parteneri este major”.

„Diferența de vârstă de cinci ani poate fi interpretată ca o încercare de a echilibra protecția minorilor cu realitatea relațiilor interpersonale. Cu toate acestea, noua prevedere, de extindere a cauzei de impunitate de la trei ani la cinci ani, nu ține cont de maturitatea emoțională și psihologică a minorilor, care variază semnificativ, situație care poate conduce la forme de abuz și exploatare sexuală”, se precizează în comunicatul Salvați Copiii.

În acest context, organizația dă exemplul unei posibile relații între un copil de 11 ani și un adolescent de 16 ani. Cei doi „sunt la stadii foarte diferite de dezvoltare și maturizare sexuală, iar o relație între ei ar putea fi considerată abuzivă ori inadecvată din punct de vedere etic și psihologic, chiar dacă este «permisă» de lege, cu efecte psihologice pe termen lung asupra copilului de vârstă mai mică”; semnalează Salvați Copiii.

O disproporție mult mai accentuată a discernământului sexual (…) o putem constata în relația sexuală pe care noile prevederi penale o permit între copiii cu vârsta de la 13 ani până la împlinirea vârstei de 16 ani și majorii de 18-21 de ani, situație pe care dispozițiile penale anterioare o interziceau și o sancționau cu pedeapsa cu închisoare.

Salvați Copiii:

De asemenea, Salvați Copiii atrage atenția că se va ajunge la situații în care să fie respinse plângerile penale referitoare la acte sexuale care au loc între parteneri având vârstele de 11 și 16 ani, 12 și 17 ani, 13 și 18 ani, 14 și 19 ani și 15 și 20 de ani. Astfel, „Codul penal creează premisele unor relații sexuale între majori și minori pe care vechiul Cod penal le declara inadmisibile”, notează sursa citată.

În același timp, organizația subliniază că modificările la Codul Penal duc la o „lipsă de protecție a minorilor între 16 și 18 ani împotriva relațiilor sexuale consensuale (cu penetrare) comise de un membru de familie sau de o persoană care conviețuiește cu minorul, de o persoană care avea obligații de îngrijire, ocrotire, educare ori de pază față de minor, comise în scopul producerii de materiale pornografice ori dacă acestea au avut ca urmare vătămarea corporală sau au pus în pericol viața minorului în orice alt mod”.

Salvați Copiii cere introducerea în legislație a unor prevederi în acest sens, precum „reechilibrarea regimului” de sancțiuni prevăzute în articolul privind agresiunea sexuală săvârșită asupra unui minor.

În legătură cu modificările Codului Penal privind violul este difuzat și un mesaj de interes public la finalul calupurilor publicitare de la radio și TV.

„Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de cinci ani, și se pedepsește cu închisoarea”, este informarea difuzată începând din 14 iulie.

Mesajul a provocat dezbateri printre părinți, care consideră că acesta creează confuzie.

Urmărește-ne pe Google News