În fața Colegiului Tehnic Mihai Bravu din Sectorul 3, o femeie stă pe trotuarul acoperit de umbră. Scoate din ghiozdan o pungă de plastic cu bomboane. „Ia una, să-ți ridice moralul“, îi spune unei fete care tocmai a ieșit cu capul plecat din curtea liceului. „Am și pateuri, dacă vrei”, îi mai spune femeia. „Orice susținere din afară este importantă”, își explică ea gestul.
„Salariul nu-mi ajunge decât pentru chirie”
O cheamă Geta Văduva și are 49 de ani. De la distanță, îmbrăcată în blugi, cu părul prins într-o coadă și silueta subțire, ai zice că e o puștoaică. „Trebuie să fiu subțirică ca să pot intra pe poarta elevilor când dau cu mătura”, râde Geta. Lucrează ca femeie de serviciu și ca bibliotecară la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din același sector.
Dar când te apropii de ea, îi vezi cearcănele și neliniștea din privire. Geta are trei fete „cu care a trecut prin multe greutăți”, povestește ea. Azi o așteaptă pe cea mijlocie, Maria (18 ani), să iasă de la examen. Cea mică (17 ani) va da la anul bacalaureatul, iar cea mare (25 de ani) lucrează ca vânzătoare la o mercerie din Big Berceni (centru comercial din sudul Capitalei).
„Pe cea mare n-am putut să o țin la facultate. A muncit și ea ca să mă ajute cu cheltuielile. Salariul meu de la școală, de aproape 2.000 de lei, nu-mi ajunge decât pentru chirie și câteva zile pentru mâncare”, explică Geta, oftând discret, despre neputințele unei mame singure, cu salariul minim, în București.
Fata care s-a pierdut
Pe Maria și fata ei cea mică speră să le poată susține la facultate. „Am aflat că pot să fac dosar la primărie ca să primesc ajutor de chirie. Dacă îmi ajută Dumnezeu și primim banii, o să ne descurcăm mai ușor”.
Maria a dat Bacul și în sesiunea din luna iunie, unde a luat în jur de opt la Română și la Geografie, mărturisește Geta, dar la Matematică s-a pierdut.
A luat 4,50. A luat-o panica când a văzut subiectele și a uitat toate formulele, tot ce știa. A fost dureros pentru ea, mai ales că fata mea a terminat cu a treia medie din liceu, 9.53.
După ce și-a aflat nota, Maria „n-a dormit aproape o săptămână, mă rugam de ea să mânânce“, mai povestește mama ei. Rezultatul slab a făcut-o să-și piardă încrederea în ea. Din acest motiv Geta se află azi în fața centrului de examinare: să-i redea încrederea fiicei sale.
„Acum este mai bine. Au vorbit profesorii cu ea. Am ajutat-o și eu acasă să facă teste de verificare, pe ceas, cât ar dura la examen. Sper că va fi mai bine”, adaugă mama.
Copiii trebuie susținuți să-și recapete încrederea în ei. Pandemia asta i-a demoralizat complet.
Geta Văduva:
„S-au pierdut pe ei”
„Pe lângă partea de învățare, copiii trebuie ghidați cum să folosească ce-au învățat. La școală, sunt ca într-o turmă, iar după ce le dai drumul nu știu încotro să o apuce. Dacă se duc să se angajeze și sunt refuzați o dată, pentru ei este o mare dramă“, mai spune Geta.
„Copiii ăștia s-au pierdut așa pe ei. Nu știu cum să vă zic. Parcă vorbesc și mai puțin acum”, mai crede femeia despre efectele pandemiei.
Un sondaj din luna mai al Consiliului Național al Elevilor arată că unul din trei elevi a suferit de episoade depresive și de anxietate în timpul pandemiei.
Mama celor trei fete mai spune că tinerii au nevoie mai mult ca oricând să fie îndrumați în legătură cu opțiunile pe care le au pentru viitor.
„Nu se poate să nu poți trăi din ce-ți place”
Geta a vrut să facă Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Capitală, dar părinții ei au dat-o la un liceu cu profil industrial fiindcă părea mai sigur pentru a-și câștiga existența. Totuși, adolescenta de atunci s-a bucurat că la liceu a făcut și dansuri.
„Eu nu eram la fel de bună ca frații mei, care erau primii în clasă la orice făceau. Plus că nu aveau bani să mă țină la facultate și pe mine. Asta e. A trecut”, spune Geta zâmbind astfel încât să-și ascundă gura.
„Nu vreau să le refuz și eu copiilor mei să-și îndeplinească visurile. Maria vrea să studieze fotografia sau ceva legat de film. Dacă ea are înclinație artistică, atunci asta să facă. Nu toți artiștii mor de foame. Dacă ești pasionat, ai o pregătire anume și muncești serios, nu se poate să nu poți trăi din ce-ți place”, crede femeia.
„Toți copiii au o latură bună”
La 12.10, iese o fată cu părul ondulat și ochii mari. „Cred că o să trec de data asta”, spune Maria, fiica pe care a așteptat-o astăzi Geta.
În jurul celor două, alți adolescenți sunt îngrijorați că nu vor lua nici de data asta examenul. Însă Geta este optimistă. „Toți copiii au o latură bună, dar nu toți au posibilitatea să o scoată la suprafață”, spune mama hotărât, înainte să ne despărțim.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro