-Care este situația în spitalul în care lucrați? Este pregătit pentru coronavirus?
-Dacă mi se punea întrebarea aceasta în urmă cu o săptămână spuneam că nu. Nu aveam niciun combinezon de protecție. Acum am primit puțin peste o sută, ne ajung pentru prima fază, am înțeles că în cazul unui pacient se folosesc 9 costume în 24 de ore.
Am făcut instructajul pentru ca fiecare medic din ATI să asigure două linii de continuitate, adică trebuie ca fiecare dintre noi să avem asigurați în spate alți doi colegi care ne pot înlocui în cazul în care ne contaminăm. Să știe unde sunt medicamentele, unde sunt documentele, unde sunt cheile de la dulapuri.
–Sunt aparate de ventilație pentru fiecare pat din secția de ATI?
-Da, dar trebuie să asigurăm aparate de ventilat și pentru paturile din post-operator și vom amenaja și salonul post-anestezie. Din păcate nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății a achiziționat doar 200 de astfel de aparate?! Trebuia să cumpere mult mai multe atâta timp cât încă se mai găsesc pe piață.
De exemplu, furnizorii americani au început să trimită în țara lor tot ce au. Aveam de la ei un aparat foarte bun oferit ca demonstrație și au venit zilele trecute și ni l-au luat și pe ăsta.
Spitalul Gerota, fiind compromis, ar trebui relocat exclusiv pentru coronavirus
-La Fundeni, triajul se face într-un cort de campanie.
-Ei au avut un astfel de cort de pe vremea SARS. Noi nu avem, dar am organizat două rânduri de triaj pentru a nu risca intrarea în spital a unui posibil suspect de coronavirus. Facem eforturi uriașe pentru a ne păstra spitalul necontaminat. Și asta se întâmplă în toate spitalele. Să evităm ce s-a întâmplat cu Spitalul Gerota, care, fiind compromis acum, ar trebui să fie relocat de minister pentru coronavirus.
-Este mare riscul să se repete cazul Gerota?
-Este mare. Din două motive. Și în ambele cazuri este vorba de iresponsabilitate. Avem colegi, medici chirurgi, care continuă să opereze fleacuri, în timp ce criza ne bate la ușă. Le consider fleacuri pentru că e vorba de scoaterea de amigdale, corecții de deviație de sept, schimbat de proteză de șold și pot continua cu multe alte exemple. Sunt intervenții chirurgicale ce pot fi făcute și peste o lună, două, chiar și anul viitor.
Nevoia de plic a unora e însă mult mai mare decât rațiunea și bunul simț.
-Dar Ministerul Sănătății a cerut ca astfel de intervenții chirurgicale, care nu sunt urgente, să fie amânate pentru a se elibera cât mai multe paturi în spitale…
-Da, dar cine să asculte! Și la alte spitale se întâmplă la fel. Acești medici nu realizează că așa consumă resurse materiale, măști chirurgicale care au devenit extrem de necesare, medicamente, epuizarea cadrelor medicale.
-Și care e al doilea risc de contaminare?
-La triaj ajung foarte mulți oameni care doresc să intre în ambulatoriu sau în spital fără să aibă vreo urgență. Pentru afecțiuni cronice minore. Chiar eu am întrebat o femeie în vârstă cu ce problemă a venit. Mi-a spus că suferă de sinuzită cronică și are programare la medic pentru un consult de rutină! Nici nu realiza că și ea riscă să se contamineze și pune în pericol și spitalul. Dar trebuie să le explicăm, că oamenii sunt la fel peste tot. E nevoie de implicarea Guvernului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro