O situație de urgență este cea în care sunt puse în pericol viața, proprietatea sau mediul și care are nevoie de intervenția ambulanței, a SMURD-ului, a poliției, a pompierilor, a jandarmilor sau a salvamontiștilor.
Cu toate că în jur de 4,2 milioane de apeluri au fost adică farse, solicitări de informații, apeluri făcute din greșeală sau injurii, STS atrage atenția că numărul de non-urgențe a scăzut semnificativ față de anii precedenți.
Dacă în anii 2004-2005 non-urgențele reprezentau mai bine de 90% din totalul apelurilor, acum acestea reprezintă undeva la 40%.
„Datele ne demonstrează că, de la an la an, cetățenii sună tot mai responsabil la 112 și că, de cele mai multe ori, cer ajutorul agențiilor de intervenție atunci când au urgențe reale”, spune STS.
Statistica apelurilor la 112 pe județe:
Județele cu cel mai ridicat procent de apeluri urgente, raportat la numărul total, sunt Cluj (70,62%), Timiș (69,94%) și București-Ilfov (68,2%). În același timp, județele cu cele mai multe apeluri non-urgente, raportat la numărul total, sunt Gorj (62,41%), Mureș (58,64%) și Covasna (56,42%).
Cele mai multe apeluri pe COVID, în toamnă
Din totalul de apeluri, cele care au vizat probleme legate de COVID au reprezentat 9%, adică aproximativ 930.000. Cele mai multe apeluri COVID au fost preluate de operatorii STS în luna octombrie, peste 247.000, atunci când numărul de infectări zilnice a variat între 8.000 și 17.000.
au fost făcute, în medie, zilnic, în octombrie anul trecut
Potrivit STS, cele mai multe apeluri au fost efectuate în data de 18 octombrie, aproape 57.800, iar dintre acestea, 11.272 au fost solicitări privind COVID-19.
Persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire au un număr dedicat pentru situațiile de urgență. Serviciul se numește SMS 113 și funcționează din anul 2015, gratuit. Pentru a beneficia de acest serviciu de mesagerie, persoanele cu dificiențe de auz sau de vorbire trebuie să-și înregistreze numărul de telefon mobil în baza de date a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, prin completarea unui formular online pe site-ul STS sau printr-o cerere scrisă.
Aproape 2.500 de persoane sunt înregistrate în baza de date.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro